Wat is een doorbraakbloeding?
Heb jij wel eens bloedvlekken in je ondergoed gevonden terwijl je menstruatieperiode nog niet eens was begonnen? Deze kleine bloedvlekjes staan bekend als doorbraakbloeding of spotting. Zeker niet iets om je voor te schamen. Maar wat is nou een doorbraakbloeding precies? Wij hebben dit voor je uitgezocht.
Doorbraakbloeding
Een doorbraakbloeding is eigenlijk een tussentijdse bloeding die ontstaat tussen je menstruatie door. Vaak op dezelfde momenten, maar het kan ook op de meest verschillende dagen. Schrik hier niet van, want ruim 1 op de 4 heeft wel eens last van tussentijds bloedverlies. Een doorbraakbloeding kan ook ontstaan in de eerste maanden dat je gestart bent met de pil. Je lichaam moet dan nog wennen. Over het algemeen zijn de bloedingen onschuldig, maar mocht je toch je twijfels hebben, ga dan voor controle langs bij je huisarts.
Roze of bruine kleur?
De kleur van spotting is vaak niet precies hetzelfde als de kleur van je menstruatiebloed. Zo kan de kleur lichtroze zijn, maar ook roestbruin. De bruine kleur onstaat doordat oud bloed tijdens de vorige menstruatie je baarmoeder niet verlaten heeft. Spotting kan verschillende kleuren krijgen, omdat het samenkomt met je vaginale afscheiding. Het is dus heel normaal als jij ineens een andere kleur afscheiding in je ondergoed aantreft.
Oorzaken doorbraakbloeding
Het is goed om te weten wat de oorzaken van je doorbraakbloeding zijn. Wij hebben de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje gezet. Helaas is bij de meeste vrouwen onduidelijk waar de tussentijdse bloeding vandaan komt.
1. De pil
Een veelvoorkomende oorzaak voor een doorbraakbloeding is het gebruik van de pil. Dit komt door de hormonale veranderingen. En deze ervaar je tijdens het starten of stoppen met de pil. Vaak onstaan deze bloedingen tijdens de eerste 3 tot 6 maanden nadat je met de pil bent begonnen. Je lichaam begint dan pas te wennen aan de nieuwe hormonen. Een doorbraakbloeding is maar tijdelijk en heeft dus niks te maken met of de pil niet werkt. Mocht je na 6 maanden nog wel last hebben van de bloedingen, dan is het misschien verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Een doorbraakbloeding kan ook ontstaan doordat je meerdere strips van de pil hebt doorgeslikt. Doorslikken zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies wordt onderdruk en niet kan worden afgestoten. Het slijmvlies kan in de loop van de tijd op sommige plaatsen wat kwetsbaarder worden, waardoor er een bloedinkje kan ontstaan. Maar hoe stopt deze bloeding? Begin een stopweek, want zo begin je weer te menstrueren en wordt je slijmvlies afgestoten. Ook kan je de pil blijven doorslikken en dan stopt de bloeding ook vanzelf weer.
2. Net ongesteld
Een doorbraakbloeding kan ook ontstaan doordat je net voor het eerst ongesteld bent geworden. Het kan een hele tijd duren voordat je menstruatie een beetje regelmatig wordt. Je kunt ineens heel vaak ongesteld zijn, maar het kan ook zijn dat je een periode het bijna helemaal niet bent. Dit kan ervoor zorgen dat je af en toe last kan hebben van doorbraakbloedingen.
3. Oorzaken met risico's
Zodra een doorbraakbloeding een innestelingsbloeding is, dan is er misschien een kans dat je zwanger bent. Deze bloeding kun je onderscheiden door innestelingspijn. Een eicel hecht zich dan aan het baarmoederslijmvlies. Om er zeker van te zijn dat je zwanger bent, kun je beter een test doen. Tussentijds bloedverlies betekent dan niet altijd dat je zwanger bent, maar je kunt het voor de zekerheid beter wel laten onderzoeken. Daarnaast kan een vaginale infectie of chlamydia ook zorgen voor de tussentijdse bloeding. Deze kan optreden tijdens of na de seks. Het is dan misschien wel verstandig om een uitstrijke te laten maken en dus je baarmoederhals te laten controleren.
Wat te doen?
We hebben heel wat oorzaken voor je uitgezocht, maar wat kunnen we nou precies tegen de bloeding doen? Gebruik bijvoorbeeld een een inlegkruisje om je kleding te beschermen. Zorg er ook altijd voor dat je wat bij je hebt, mocht je ineens een bloeding krijgen. Hygiëne is gewoon hartstikke belangrijk. Douche voldoende en trek schoon ondergoed aan.