De vijf soorten buikpijn (+ oplossingen!)
In onze buik gebeurt er een hoop. Naast de nodige darmgassen en menstruatie-ellende hebben we er wel vaker last van: buikpijn. Iets slechts gegeten? Zwanger? Dit zijn de vijf soorten buikpijn én tips om er wat aan te doen!
Lees ook: Krampen in de onderbuik: dit zijn de oorzaken
Opgeblazen gevoel
Je hebt het idee dat er in je buik een ware gasexplosie gaande is. Er lijkt zelfs af en toe iets te knappen. Je hoeft je buik niet eens uit te zetten om eruit te zien alsof je er elk moment een kind uit kunt persen. Zelfs je losgeknoopte broek biedt geen verlichting.
Oorzaak? Een opgeblazen gevoel komt in negen van de tien gevallen door iets wat je hebt gegeten. Een pittige tacco, de hachee van je moeder of die kilo gekruide chips die je naar binnen hebt zitten te werken. Het eten hoeft niet eens zo heet te proeven om een spoor van complete ravage achter te laten in je darmen. Klopt deze beschrijving niet, maar wel een opgeblazen gevoel. Het kan zijn dat je een gevoeligheid hebt voor een bepaald voedingsmiddel, zoals gluten of lactose.
SOS: Even ongegeneerd lekker het knetterkanon van onder laten knallen. Oftewel: poepen. Ook al is je vriendje in de buurt of is je schoonmama op visite, trek je terug op de wc of loop een klein rondje met je zogenaamde hond. Een paar goede scheten verlichten de pijn binnen enkele seconden al.
Doktersadvies: Heb je regelmatig last van darmkrampen? Let dan eens goed op je algehele eetpatroon en stop wat meer vezels in je maaltijden. Een extra schepje tarwezemelen of een bakje muesli met yoghurt 's avonds helpen je stoelgang te stabiliseren. En eet in een rustig tempo met niet te veel lucht. Dat wil zeggen: mondje dicht als je eet. Het klinkt gek, maar het kan echt een wereld van verschil maken.
Buik- en rugpijn
Het is de pijn der pijnen: menstruatiepijn. Hoeveel Feminax je er ook doorheen jaagt en hoezeer je ook leeft op paracetamol, elke maand komt-ie weer vrolijk terug. Echt leuk, vrouw zijn. Van pure ellende ben je dag in dag uit bezig met het vullen van kruiken en lig je in opgerolde foetushouding je pijn weg te eten met chocola.
Oorzaak? Je menstruatie is de boosdoener. Sommige vrouwen menstrueren zo hevig, dat ze bijna een complete hernia krijgen van de krampen in hun buik. Dat heeft niet eens te maken met de hoeveelheid bloed die elke maand wegstroomt. De menstruatiekrampen komen doordat je baarmoederwand samentrekt en je eierstokken het onbevruchte eitje uitstoten.
SOS: Ga een rondje hardlopen! Het laatste wat je wilt, is van de bank afkomen, maar beweging zorgt ervoor dat je lichaam een oppepper krijgt en dat verlicht de pijn. Ontspanningsoefeningen (die je overal op internet kunt vinden) helpen als je 's avonds van de pijn niet in slaap kunt komen. En natuurlijk blijft het good old warme bad een aanrader.
Doktersadvies: ZIjn je menstruatieklachten zo hardnekkig dat je bijna overweegt je baarmoeder er eigenhandig uit te rukken? De pil was altijd het antwoord, maar de NuvaRing, een spiraaltje of implanon scheiden ook een bepaalde hoeveelheid hormonen af, waardoor je ongesteldheid niet meer zo heftig is. Pluspuntje van de laatste twee: sommige vrouwen raken hierdoor zelfs nooit meer ongesteld. Hoezee! Zo ontdek je welke anticonceptie bij jou past.
Zwaar op de maag
Als je een tijdje niks hebt gegeten en je je knorrende maagje met een goedvullende lunch verwent, dan weet je dat je later de prijs zult moeten betalen. Want als dat broodje filet american eenmaal is gezakt, krijg je ontzettende last van buikpijn. Een zwaar gevoel dat je net niet misselijk maakt.
Oorzaak? Het is duidelijk: je hebt of te veel of te snel gegeten, of een combinatie aan eten naar binnengewerkt die een chemische reactie in je verteringsstelsel heeft veroorzaakt. Hoe dan ook: je hebt pijn. Soms kan je hierdoor ook last krijgen van maagzuur, wat het geheel nog vervelender maakt.
SOS: Heb je last van maagzuur? Drink kleine beetjes warme melk. De melk gaat de verzuring tegen en je zult snel verlichting merken. Een zwaar gevoel op de maag? Ga een stukje wandelen of drink warme thee. Dat verhelpt de ergste pijn.
Doktersadvies: Als je op de lange termijn last blijft houden van je maag, is het verstandig om te kiezen voor zo neutraal mogelijke etenswaren. Geen scherpe dingen, niet te veel gekruid en ook niet te chemisch. Pure producten zoals vers fruit (het liefst niet te zure varianten zoals kiwi) en groene groente zullen een hoop werk verrichten. Als laatste redmiddel kun je altijd nog bij de apotheek een goede maagzuurremmer aanschaffen.
Eeuwigdurende buikpijn
Sta je 's ochtends op met buikpijn? En ga je er ook mee naar bed? En krijg je gelijk hardnekkige buikkrampen als je je in een stressvolle situatie bevindt? Dan heb je last van stressbuikpijn. Onoverkomelijk helaas, maar het zorgt wel voor remmingen in je dagelijkse leven. Zie maar eens met buikpijn normaal een vergadering te doorstaan of dat project af te maken waar je al eeuwen mee bezig bent.
Oorzaak? Stress, stress en nog eens stress. Stress is een ongezonde hoeveelheid spanning. En die spanning voel je in je buik. Het is eigenlijk een reactie van je lichaam, dat zegt: tot hier en niet verder.
SOS: Luister naar je lichaam en gun jezelf wat rust. Ook al lijkt de situatie uitzichtloos en kun je jezelf echt geen vijf minuutjes adempauze verloven, doe het toch. Je bereikt er niks mee als je aan dat project niet alleen een promotie, maar ook een burn-out overhoudt. Met meer rust in je kont kun je ook meer bergen verzetten. Bij werken hoort nou eenmaal ook pauze nemen.
Doktersadvies: Langdurige stress kan serieus schadelijk zijn voor het lichaam. Heel belangrijk om af en toe eens een vakantiedag op te nemen of een middagje lekker te niksen. Vind je dat moeilijk? Probeer het heel bewust te doen door op yoga te gaan of elke zaterdagmiddag iets met je handen te doen. Werken in de tuin, iets leuks in elkaar knutselen of je huis een make-over geven. Zolang het maar mindful is.
Stekende pijn
Een stekende pijn in je buik is altijd een moment waarop je extra alert moet zijn. Het voelt alsof je wordt neergestoken en het liefst krom door het huis loopt. Het kan een keer gebeuren dat je na het sporten een steek in je zij voelt, maar heb je langdurig last van dit gevoel, ga dan zeker naar de dokter. Dit duidt meestal op een ontsteking, waar je zo een antibioticakuurtje voor kunt krijgen.
Oorzaak? Vaak betekent een stekende pijn dat je last kunt hebben van galstenen, nierbekken of je blindedarm. Zit de pijn vooral in je rug en heb je er het meest last van bij het plassen? Dan kunnen het mogelijk nierstenen zijn.
SOS: Neem bij een stekende pijn gelijk twee paracetemol. Bouw langzaam je spiegel op door dit drie keer per dag te herhalen. Uiteindelijk moet de pijn weggaan. Gebeurt dit niet? Ga dan alsnog naar de dokter.
Doktersadvies: Wees niet bang om naar de dokter te gaan omdat je vreest voor een enge ziekte. Meestal betekent buikpijn iets heel onschuldigs, maar het kan ernstig worden als je er niets aan doet. Zeker dus even langsgaan.