Buikpijn na de seks: hoe komt dat?
Auw! Hoe fijn jullie laatste sekssessie ook was. Achteraf lig je te kermen van de buikpijn. Als je een keer niet vochtig genoeg bent kan penetratie pijnlijk zijn. Wanneer buikpijn na de seks vaker voorkomt, is het nuttig om eens verder te lezen wat de oorzaken kunnen zijn.
Lees ook: Wat doe je met een man die egoïstisch is in bed?
‘Normale’ oorzaken van buikpijn na de seks
Buikpijn na de seks hoeft niks ernstigs te zijn. Zo kun je best een keertje pijn hebben omdat je lover te hard stoot of je droog bent. Hieronder worden ‘normale’ oorzaken genoemd die buikpijn na de seks kunnen veroorzaken.
Vrouwelijke geslachtshormonen
Als vrouw hebben we er hoe dan ook mee te maken in ons leven: hormonen. Misschien word je een deze dagen ongesteld of heb je momenteel je eisprong. Hormonen die dit veroorzaken kunnen buikpijn veroorzaken. Buikpijn na de seks komt dan door de hormonen die op dat moment veranderingen in je lichaam teweegbrengen. Het is meer toeval, dus.
Zwangerschap
Een zwangerschap kan ook buikpijn na de seks veroorzaken. Er gebeurt negen maanden lang van alles in je lichaam om nieuw leven te scheppen. Door deze veranderingen kan je soms buikpijn ervaren na de seks. Gebeurt dit regelmatig? Laat je dan checken bij de gynaecoloog.
Spiraaltje
Wanneer je anticonceptie gebruikt, kan dit van invloed zijn op je vrouwelijke delen. Als je een spiraaltje hebt, dan laat de arts altijd twee draadjes net buiten je baarmoedermond zitten. Deze kunnen tijdens de seks per ongeluk worden aangeraakt en dat kan een pijnlijk gevoel geven in je baarmoeder tijdens én na de seks. Maak je geen zorgen. Er kan niks gebeuren met je spiraaltje, maar je baarmoeder kan wel buikpijnsignalen afgeven. Je kunt eventueel langs je huisarts om je touwtjes korter af te knippen
Ontstekingen
Een wondje, een schimmelinfectie, blaasontsteking of een SOA (zoals chlamydia of gonorroe) kunnen klachten zoals buikpijn tijdens of na de seks veroorzaken. Bij beide SOA’s is buikpijn na de seks niet de meest voorkomende klacht, maar het kan wel. Heb je de afgelopen tijd onveilige seks gehad? Dan is het verstandig te checken of je wellicht iets hebt opgelopen hebt.
Oppervlakkige dyspareunie
Als je de aandoening dyspareunie hebt, dan heb je bijna altijd pijn vlak voor, tijdens of na penetratie. Wanneer de penis je vagina ingaat, heb je bij dyspareunie last van scherpe, stekende of branderige pijn. Ook kan je buikkrampen ervaren. Er zijn twee vormen van dyspareunie: oppervlakkige en diepe dyspareunie.
Wanneer je een keer pijn hebt ervaren, bijvoorbeeld door letterlijk en figuur te gespannen te zijn voor penetratie, kunnen je bekkenbodemspieren gaan verkrampen tijdens de seks. Dit geeft pijnklachten aan de onderkant van je buik. Door deze nare ervaring kan je psychische angst voor pijn tijdens seks krijgen. De volgende keer dat je seks hebt kan je al meer gespannen zijn uit angst voor pijn. Dit heeft als gevolg dat je niet of minder vochtig wordt en (onbewust) je bekkenbodemspieren gaat aanspannen. Hierdoor wordt de kans op buikpijn na de seks steeds groter. Dit wordt ook wel een vicieuze pijn-angstcirkel genoemd.
Bij oppervlakkige dyspareunie heb je te maken met pijn aan de buitenkant van je vagina. Het gaat hierbij dus om pijn rondom de vagina en bij je ingang van je vagina. Oppervlakkige dyspareunie heeft vaak een psychische oorzaak.
Lichamelijke aandoeningen
Diepe dyspareunie
Deze vorm van dyspareunie bevindt zich in je vagina. Je hebt bijvoorbeeld last van pijn door het doorstoten van de penis tijdens penetratie. Je voelt dan buikpijn diep in je vagina of in je onderbuik. Diepe dyspareunie heeft, vaker dan oppervlakkige dyspareunie, een lichamelijk oorzaak.
Darmafwijkingen
Je darmen zitten dichtbij je lady parts. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) ook last hebben van buikpijn na de seks. Naast PDS kan het hebben van darmafwijkingen zoals een spastische darm ook voor pijn in de buik zorgen.
Gekantelde baarmoeder
Zo’n 20 à 30% van de vrouwen heeft te maken met een gekantelde baarmoeder. Hierbij ligt je baarmoeder niet voorover gekanteld, maar lichtjes naar achteren. Je baarmoederhals licht dan in rechte lijn met je vagina. Het is een onschuldig fenomeen. Wel kan het buikpijn tijdens of na de seks als gevolg hebben. Bij standjes met diepe penetratie kan de penis tegen de baarmoederhals stoten, wat pijnklachten kan geven.
Endometriose
Endometriose is een chronische ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte bevindt. Veel vrouwen die deze aandoening hebben, hebben pijn tijdens of na seks. Pijnloos seksen is vrijwel onmogelijk met endomitriose en komt daarom vaak samen met dyspareunie.
Lees ook: De spannendste seksspeeltjes voor solosex of samen met je partner