Opgeblazen buik: van deze gezonde dingen krijg je last

Eten door Juliët

Ken je het gevoel van unwanted gassenOftewel, een opgeblazen buik waarbij de ene scheet na de andere vrijkomt. Na een bord bruine bonen weet jij al hoe laat het is. Heel prettig is het niet, kunnen we wel zeggen. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat zelfs gezonde dingen als frambozen soms een boosdoener zijn.

Opgeblazen buik 

De winderigheid wordt veroorzaakt door de spijsvertering of de gisting van onverteerde koolhydraten in de dikke darm. Door de volgende producten is de kans op een opgeblazen buik een stuk groter:


1. Lightproducten

Er zit dan misschien geen suiker in de producten, maar wel sugar alcohols. Dit is eigenlijk een vervanger van suiker en smaakt net zo zoet. Het is alleen wel zo dat deze suigeralcoholen slecht verteren. Ze blijven hangen in het darmgebied. Er ontstaan gassen en deze gaan gisten in de darmen. Tada! Daar is je opgeblazen buik. Maar waar let je dan op bij het kopen van deze producten? Sobtitol, mannitol en xylitol.


2. Groenten en fruit

Lekker een salade of een bakje gemengd fruit. Gezond bezig! Alleen dan hoor je dat groenten en fruit soms voor overtollige gasproductie zorgen. Natuurlijk is het hartstikke goed voor je, maar helaas staan wat producten hiervaan garant voor een avondje gassen verspreiden. Er zitten namelijk heel wat vezels in groenten en fruit en daardoor ontstaat de gasproductie. In vezels zitten namelijk onverteerbare koolhydraten. Echte boosdoeners zijn bonen, linzen, kool, peren, appels, spruiten, frambozen en kikkererwten.

3. Vetten

Vetten in etenswaren zijn moeilijker te verteren voor je lichaam. Het laat je misschien wel voor een lange tijd vol voelen, maar dit betekent ook dat het meer tijd kost om het te laten gisten in je darmen. Dit zorgt dus voor dat opgeblazen gevoel. Een tip: eet met je date geen McChicken-menu of cheeseburger, want deze boosdoeners zorgen nog wel eens voor scheetjes en nare buikpijn.

4. Lactose

Wist je dat ongeveer 65% van de populatie lactose-intolerant is? Dat betekent dat je niet goed tegen melkproducten kan. Dit komt doordat je het enzym lacatse in vermindere mate of zelfs niet aanwezig is. Voeding gist in je darmen en dat zorgt voor buikpijn. Let dus goed bij het eten van melkproducten of je last krijgt van je buik. Zo weet je voor de volgende keer dat je een glas amandel, haver of kokosmelk moet drinken.

5. Tarwe

Maar is tarwe niet juist goed voor je? Dat dachten wij ook, maar toch is het in werkelijkheid voor sommige even anders. Wat we namelijk weten is dat het voor mensen met coeliakie of glutensensitiviteit tarwe niet goed is. Dit veroorzaakt namelijk spijsverteringsproblemen bij mensen. Denk aan buikpijn, opgezette buik of diarree. Eet in dit geval zoveel mogelijk glutenvrij.

6. Bier en koolzuurhoudende drank

Je kent de term 'bierbuik' vast wel. Die is er niet voor niets. Bier is namelijk een koolzuurhoudende drank gemaakt van fermenteerbare koolhydraten als gerst en mais. Ook wordt er gist en water toegevoegd. Deze ingrediënten bij elkaar zorgen voor een opgeblazen gevoel. Dus ga jij een avondje flink van de kaart? Schrik dan niet van een nacht vol windkracht. Oops!

Tip: Blijf je last houden van een opgeblazen buik? Probeer dan te minderen in het eten van deze voedingsmiddelen. Let er alleen wel op dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. En als het blijft aanhouden, breng dan een bezoekje bij de dokter of diëtist.