Waarom je 's ochtends liever niet twee kopjes koffie achter elkaar drinkt
Drink je ’s ochtends gelijk na het opstaan je eerste kop koffie en gooi het liefst ook meteen een tweede bakkie achteraan voor de nodige energie-boost? Dit is een geliefd ochtendritueel voor miljoenen koffiedrinkers over de hele wereld, maar wist je wel dat dit hartstikke ‘fout’ is? Wij vertellen wat het ideale tijdstip is om koffie te drinken voor het beste effect.
Rustig opstaan
Veel cafeïne-addicts denken dat ze koffie nodig hebben om wakker te worden, dat is niet geheel waar. Het is namelijk heel normaal dat je niet gelijk uit je bed stuitert. Geef je lichaam even de tijd om wakker te worden. Vroeg in de ochtend wordt je lichaam meer wakker van twee glazen water dan van een dubbele espresso.
Belang van cortisolgehalte
Het beste tijdstip voor je eerste kopje koffie is niet binnen een kwartier nadat je wakker bent. De beste keuze is om koffie te nemen als je cortisolgehalte gedaald is. Cortisol is het hormoon die je interne klok regelt. Het gehalte is tot een uur nadat je bent ontwaakt op het hoogst. Zodra het gaat dalen, is het verstandig om je eerste bakkie troost te nemen. Wanneer je cortisollevel hoog is en je toch koffie drinkt, zal het hormoon het effect van de cafeïne teniet doen. Hierdoor kan je lichaam een tolerantie voor koffie ontwikkelen, waardoor je dus nóg meer moet drinken om hetzelfde effect te krijgen. Zonde van de bonen!
Beste tijdstip voor koffie
Het ideale tijdstip voor de eerste ‘kop kof’ is tussen half tien en half twaalf 's morgens. Ervan uitgaand dat je tussen 7 en 8 uur ’s ochtends opstaat. Het tweede kopje drink je niet direct erna. Hier word je juist onrustig van. Zorg dat er anderhalf uur tussen kopje één en kopje twee zit.
Een nieuw cafeïne-schema is wel even wennen, maar na een tijdje kan het zomaar zijn dat je minder koffie nodig hebt voor hetzelfde effect.
Lees ook: Fun fact: slapen nadat je koffie hebt gedronken verhoogt je concentratieboog