Welke anticonceptie past bij jou?

Intiem door Mariëlle
Na alle horrorverhalen over anticonceptie willen we wel eens weten wat je nou het beste kunt gebruiken, en in welke situatie, om te voorkomen dat je zwanger wordt. Dus vroegen we advies aan een gynaecoloog van Women’s Healthcare Center.

Er bestaan verschillende technieken om er voor te zorgen dat er geen kind in je buik belandt wanneer jij en je partner samensmelten tussen de lakens. Maar hoeveel mensen kunnen zich er toe zetten om zo’n stoffig, gortdroog foldertje, dat bij de huisarts in de wachtkamer ligt, te lezen. Wie neemt de moeite om écht uit te zoeken wat het beste bij haar past? En dan bedoelen we niet alleen de informatie die je inwint bij jouw ervaringsdeskundige vriendinnen. Wat is nou precies het verschil tussen de verschillende methoden en welke staartjes hangen er aan die verhalen? Natuurlijk hebben we vroeger allemaal biologie gehad en hebben we allemaal dondersgoed opgelet bij het hoofdstuk ‘seksuele voorlichting’, maar na al die jaren is dat toch wel een beetje weggezakt. Bij ons ook, daarom schakelden we een hulplijn in bij een gyneacoloog van Women's Healthcare Center. Bij dezen een lesje: hoe voorkom ik kinderen. Watch and learn.


Hormonaal en niet-hormonale anticonceptie

Als je alles over één kam scheert is anticonceptie te verdelen in twee categorieën: een soort mét hormonen en een soort zonder hormonen. Onder anticonceptie met hormonen valt het spiraaltje, de anticonceptiering (nuvaring bijvoorbeeld), de (prik)pil, anticonceptiepleisters en de minipil. Dan is er ook nog anticonceptie zonder hormonen: er bestaat ook een spiraaltje zonder hormonen (het koperspiraaltje) en er is nog zoveel meer.

De pil, wie, wat, waar, wanneer?

De pil bestaat uit verschillende soorten hormonen. Het gaat de eisprong tegen en het slijm van de baarmoedermond minder doorgankelijk is voor zaadcellen. Hierbij is de kans op een zwangerschap 0,3% per jaar. Zolang dat kleine pilletje niet wordt vergeten, uitgepoept of uitgekotst bij ziekte. Het is makkelijk en menstruaties zijn minder heftig, maar je kunt het ook vergeten of uitspugen bij ziekte, en de kans dat je aankomt is groot.

Vaginale ring

De vaginale ring breng je zelf in en haal je er na 3 weken ook zelf weer uit. Daarom is het een ring, dan kun je met er makkelijk uithalen. Steek je vinger er achter en trekken maar. Het stoot dezelfde hoeveelheid hormonen uit als de pil, dus om die reden hoef je het niet te doen. Maar vergeet jij vaak de pil en wil je het zelf in de hand kunnen houden? Dan is de vaginale ring iets voor jou. Deze ring kun je er zelf uithalen als je er per direct mee wilt stoppen, maar je kunt ook makkelijk een keertje je ongesteldheid overslaan (hoewel jouw hormoonhuishouding daar wel van in de war raakt) door meteen een nieuwe ring in te brengen zodra de ring eruit is gehaald, in plaats van een stopweek in te lassen.

Anticonceptiepleister

Als je het moeilijk vindt om er elke dag aan te denken om de pil in te nemen, dan hoef je niet meteen zelf met je vingers naar binnen. Je kunt ook kiezen voor een pleister met dezelfde werking. Het stoot hormonen af en heeft in principe dezelfde werking als de pil. Alleen bij te dikke vrouwen wordt de pleister minder betrouwbaar. Bijkomend nadeel: de pleister heeft meer bijwerkingen zoals klachten van gespannen borsten en misselijkheid. Verder zijn de bijwerkingen hetzelfde als die van de pil.


Prikpil in je bil

Heeft dezelfde werking als de pil, alleen is het wat minder rompslomp, want je hoeft maar één keer te prikken en je bent 12 weken van het gezeur af. Op den duur kunnen mentruaties uitblijven. Ideaal. Tenzij je binnen nu en twee jaar wilt proberen om zwanger te worden, dan wordt de prikpil afgeraden.

Koperspiraal

Dan heb je ook nog verschillende soorten spiraaltjes, zoals het koperspiraaltje. Bij een koperspiraaltje worden geen hormonen toegepast, het koper doodt de zaadcellen waardoor een bevruchting er niet van zal komen. Het spiraaltje is hartstikke betrouwbaar (betrouwbaarder dan de pil) en kan zelfs tot 10 jaar blijven zitten. Helaas wordt de menstruatie wel vaak heftiger met meer pijn.

Staafje onder de huid

Met een implantatiestaafje - ook wel bekend onder de naam Implanon - ben je 3 jaar onder de pannen (dikke vrouwen 2 jaar). Het is net zo betrouwbaar als de pil mits het staafje goed wordt gezet. Mentruaties kunnen uitblijven (erg belangrijk). Nadelen: het staafje blijft voelbaar onder de huid.

Hormoonspiraal

Het hormoonspiraal is ook betrouwbaarder dan de pil en menstruaties worden minder heftig of blijven uit. Wel wordt, zoals de naam al zegt, gebruik gemaakt van hormonen, maar wel minder dan de pil. Dus voor wie niet goed tegen hormonen kan is dit geen goed idee. Die kan beter voor een koperspiraal kiezen.

Minipil

De minipil bevat minder hormonen dan de gewone pil, maar is net zo betrouwbaar. En het lijkt nog meer voordelen te hebben ten opzichte van de gewone pil: je kunt de pil zonder stopweek gebruiken, menstruaties kunnen uitblijven en ze geven geen hoger risico op trombose. Wel kan onregelmatig bloedverlies ook blijven.

Welk anticonceptiemiddel gebruik jij?