Is je menstruatie laat? Dit zijn de mogelijke oorzaken (behalve zwangerschap)
Stel, je menstruatie is nog niet begonnen terwijl hij er al wel had moeten zijn. Dan is voor veel mensen de eerste oorzaak die ze te binnen schiet zwangerschap. Maar je hebt geen seks gehad in de afgelopen tijd of je hebt een negatieve zwangerschapstest gedaan. Dus zwanger ben je niet, hoe kan het dan dat je menstruatie laat is? Dit zijn de mogelijke oorzaken.
Lees ook: Dit is alles dat je moet weten over de pH balans van je vagina
Stress
Stress kan veel invloed hebben op je hormonen en op je dagelijkse routine. Ook kan het invloed hebben op je cyclus. Heb je het gevoel dat stress de oorzaak is van je late menstruatie, probeer dan ontspanning te zoeken of de oorzaak van je stress aan te pakken. We weten dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, maar zodra stress je gezondheid beïnvloedt, is het misschien tijd om in te grijpen.
Anticonceptie
Als je de pil gebruikt, kan je menstruatie erg gelijk worden. Je wordt iedere maand op dezelfde dagen ongesteld. Maar wanneer je net begint met de pil, of ermee stopt, kan het even duren voordat je menstruatiecyclus weer zijn ritme vindt. Als je dus net met de pil bent begonnen, maar je menstruatie is nog niet erg regelmatig: geen paniek, dit komt vanzelf. Ben je net gestopt met de pil? Dan moet je lichaam hier even aan wennen. Je menstruatie zal binnen een paar maanden weer teruggaan naar normaal.
PCOS
Polycyteus overium syndroom, ook wel PCOS genoemd, is een aandoening waarbij je lichaam meer mannelijke hormonen aanmaakt dan normaal. Door deze wisseling in je hormonen, kunnen er cysten ontstaan op je eierstokken en kan je minder regelmatig gaan ovuleren en zelfs helemaal stoppen met ovuleren. En het resultaat hiervan is een onregelmatige menstruatie, of zelfs een volledig afwezige menstruatie. PCOS kan veel invloed hebben op je vruchtbaarheid. Een arts bezoeken is dus zeker aan te raden als je denkt dat je misschien PCOS hebt.
Ondergewicht
Mensen met eetstoornissen, ervaren vaak een onregelmatige menstruatiecyclus. Het gaat hierbij vooral om stoornissen die ervoor zorgen dat je weinig eet en dus veel gewicht verliest. Te veel gewicht verliezen kan ervoor zorgen dat je menstruatie onregelmatig wordt, of zelfs helemaal stopt. Je lichaam heeft namelijk niet genoeg lichaamsvet tot z'n beschikking om je te laten ovuleren.
Obesitas
Ondergewicht kan dus zorgen voor hormonale veranderingen, maar overgewicht hebben kan ditzelfde effect hebben. Wanneer je obesitas of zwaar overgewicht hebt, kan je lichaam meer oestrogeen aan gaan maken. Dit kan vervolgens resulteren in een onregelmatige menstruatiecyclus of kan ervoor zorgen dat je helemaal stopt met menstrueren.
Chronische ziektes
Een aantal chronische ziektes kunnen ook invloed hebben op je cyclus. Hierboven hebben we het al gehad over obesitas, maar ook coeliakie kan invloed hebben op je menstruatie. Je bloedsuikerspiegel staat namelijk in verband met je hormonale huishouding.