Verminderd libido bij anticonceptie

Intiem door Redactie Ze.nl
Een verminderd libido (= minder zin in vrijen), is mogelijk bij het gebruik van anticonceptie. Echter is het ene anticonceptiemiddel het andere niet. Bovendien reageert iedere vrouw anders op elk anticonceptiemiddel.

Misschien werkt een ander middel net even beter bij jou. Overleg daarvoor altijd met je arts. Voorafgaand aan het gesprek kun je je alvast inlezen over de soorten anticonceptiemiddelen die in Nederland beschikbaar zijn. 

 
Oorzaken
Voordat je dat echter doet, leggen we je hier uit waar het allemaal mee te maken kan hebben. Eén oorzaak kan zijn dat de dosering hormonen libidododend voor jou werkt. Er zit bijvoorbeeld een hogere dosis oestrogenen in, wat weer zorgt voor een vermindering van de hoeveelheid testosteron. Testosteron is het hormoon dat voor verlangen zorgt. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een lagere dosis oestrogeen dat je gebruikt, voor een ander oestrogeen of voor een methode zonder oestrogeen. De soorten oestrogeen die in Nederland beschikbaar zijn, zijn ethinylestradiol, estradiol en estradiolvaleraat. Estradiol en estradiolvaleraat bevattende producten zijn enkel beschikbaar in de vorm van de pil . Ethinylestradiol zit ook in een pleister of vaginale ring. Methoden zonder oestrogeen zijn beschikbaar in de vorm van een pil, prikpil, staafje of spiraal. 
 
 
Naast het oestrogeen kan ook het gebruikte progestageen in de anticonceptiemethode zorgen voor een vermindering van de androgene effecten. Deze effecten, die bij mannen voor mannelijke eigenschappen zorgen, zorgen bij een tekort bij de vrouw voor een verminderd libido. Gelukkig zijn er anticonceptiemiddelen met een verhoogd androgeen effect op de markt, mocht je het als een vervelende bijwerking ervaren dat je minder zin hebt dan voorheen. 
 
What to do?
Zoals we al eerder noemden, kun je overstappen op een andere combinatie van hormonen. Vaak is dit al genoeg om klachten van libidoverlies te doen verdwijnen. Overleg met je huisarts welke soort anticonceptie het beste voor jou werkt. En als er geen middel is dat goed werkt, kun je altijd nog overstappen op niet-hormonale anticonceptie, zoals een condoom of koperspiraaltje.
 
Dit artikel is mogelijk gemaakt door MSD.
WOMN-1033724-0176