Oei.. Ellemieke Vermolen kopieert recept op TikTok en krijgt bakken met kritiek wegens plagiaat

Media door Zita

Ellemieke Vermolen heb je misschien al zien shinen in het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson. Ellemieke is presentatrice en maakt ook kookvideo’s. Sinds een tijdje is ze ook actief op TikTok waar ze ook recepten en gezonde tips deelt. Dit laatste heeft alleen niet zo goed voor haar uitgepakt, want ze is verwikkeld geraakt in een TikTok-rel. Ghislaine Voogd, ook wel bekend als Veggilaine, heeft haar namelijk beschuldigd van plagiaat. Oei..

Ellemieke Vermolen vs. Veggilaine

Veggilaine (Ghislaine) is food-influencer. Ze deelt video’s met recepten en tips voor alle veganisten. Een aantal dagen geleden plaatste Ghislaine een video en hierin deelde ze haar favoriete snack: crackers met cottage cheese en knapperige chili-olie. Een aantal dagen later ziet Ghislaine tot haar verbazing een vrijwel identieke video op Ellemieke haar TikTok verschijnen. Ellemieke Vermolen deelt hierin exact hetzelfde recept mét dezelfde uitleg. Hmm.. De video's staan onderin het artikel, oordeel zelf, wat vind jij?

Kritiek op Ellemieke Vermolen

Niet alleen Ghislaine is dit opgevallen, ook veel kijkers zien dat Ellemieke recepten van anderen overneemt, waarbij ze doet alsof het haar eigen recepten zijn. Veel TikTok-gebruikers hebben bij deze video dus ook al snel de gelijkenis in de gaten. "Vind je video’s heel leuk hoor! Maar zie steeds vaker compleet gekopieerde video’s voorbij komen, waarbij je geen credits geeft aan de creator. Lief als je dit wel zou doen", schrijft bijvoorbeeld iemand onder de video van Ellemieke.

Reactie van Ellemieke

In eerste instantie ontkent Ellemieke alle beschuldigingen en ze reageert fel op de kritiek: "Als ik iets kopieer dan doe ik dat altijd zoals bij de komkommersalade. Helaas is het wiel al uitgevonden. Deze snack eet ik al jaren” zegt ze. Veel TikTok-gebruikers taggen Veggilaine onder de video. "Is dit een grap? Bijna woord voor woord Ghislaine nagepraat?", reageert iemand. Ghislaine reageert vervolgens luchtig op de video van Ellemieke: "Omg twin!" schrijft ze. Vervolgens komt Ellemieke Vermolen met een sneer: "Jaaaaa omg ik zie het nu bij jou! Mijn crackers en chilli olie zijn wel lekkerder." Oh jee, daar begint de rel..

Ghislaine is er klaar mee

Na die laatste opmerking, is Ghislaine er helemaal klaar mee. "Een van de leukste dingen vind ik wanneer mensen mijn tips opvolgen, mijn snacks halen, er een eigen draai aan geven. Maar wanneer mensen mij echt tot de punt en de komma nadoen of imiteren, dan denk ik aan de ongeschreven regel die geldt: geef credits. Geef gewoon credits voor de persoon waarbij je dat idee hebt gezien, want dan is het ook oké. Ik heb bijvoorbeeld net een kookboek geschreven en daarin staan misschien wel vier of vijf recepten die geïnspireerd zijn op recepten van anderen en dat zet ik erbij, maar wanneer je dat niet doet, komt het heel dicht in de buurt van plagiaat."

@veggilaine
@ellemieke.vermolen