4 lekkere recepten zonder melk en ei

Eten door Yolande
Veganistische vrienden, een allergisch kind of een schoonzus op dieet? Tja, wat máák je dan als ze langskomen? Om toch iets lekkers te kunnen maken, zet Ze.nl vier lekkere recepten zonder melk en ei op een rij. 
 
Kokos met citroentaart

Wat heb je nodig?
  • 175 gr zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram geraspte kokos
  • 1 el geraspte citroenschil
  • 250 gr suiker
  • 125 gr gesmolten boter
  • 2 No Egg eivervangers
  • ¼ liter soyamelk
Voor het glazuur
  • 175 gr poedersuiker gezeefd
  • 100 gr geraspte kokos
  • 1 tl geraspte citroenschil
  • 4 el citroensap

Hoe maak je het?
  1. Verwarm als eerste de oven voor op 180 graden. Vet vervolgens een hoge springvorm met een doorsnee van 20 cm in en bekleed 'm met bakpapier.
  2. Zeef de bloem in een grote kom en voeg de kokos, de citroenrasp, de suiker, de boter, de melk en de No Egg eivervanger toe. Roer met een houten lepel tot het een glad beslag wordt.
  3. Schep het vervolgens in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak het mengsel 40 minuten tot je er een houten prikker in het midden doorheen kan steken. Als deze er droog uitkomt is de taart gelukt. Laat hem 5 minuten in de vorm rusten.
  4. Roer voor de kokosglazuur de poedersuiker en de kokos door elkaar, voeg de geraspte citroenschil toe en de citroensap. Roer goed door elkaar en voeg zoveel water toe als nodig is om er een dik maar smeerbaar glazuur van te maken. Strijk als laatste het glazuur over de afgekoelde taart.
Vier sojapannenkoeken
 
Wat heb je nodig?
  • 300 ml soyamelk 
  • 150 gram bloem
  • wajang

Hoe maak je het?
  1. Pak als eerste een grote kom en doe daar het bloem is. Klop het bloem met een garde los zodat er geen klontjes in zitten.
  2. Maak dan een kuiltje in de bloem en giet daar de soyamelk in. Roer het goed door elkaar heen totdat je een glad beslag hebt.
  3. Pak dan een koekenpan en doe er natuurlijke boter (wajang) in. Doe het beslag in de hete koekenpan en dan ben je klaar om een echte pannenkoek te bakken.
Perentaart
 
Wat heb je nodig?
  • 300 gram bloem
  • 120 gram bruine basterdsuiker
  • 180 gram koude boter (wajang)
  • 4 grote peren, net niet rijp
  • 2 eetlepels kaneel
  • 3 eetlepels suiker
  • Taartvorm van 24 cm doorsnede

Hoe maak je het?
  1. Als eerste verwarm je de oven voor op 200°C.
  2. Doe dan de bloem en de suiker in een kom en roer het met een vork door elkaar. De boter moet je met 2 messen in dezelfde kom klein snijden en vervolgens het mengsel met de hand kneden tot deeg.
  3. Zet 1/3 van dit deeg apart. Smeer dan de bakvorm met boter in en bestuif het met bloem, vervolgens kun je met 2/3 van het deeg de bakvorm bekleden. De restjes deeg die je hierbij overhoudt kun je met een beetje extra bloem kruimelig maken.
  4. Ga nu beginnen met de peren schillen en in plakjes snijden. Vermeng dit met de kaneel en suiker. Met de helft hiervan kun je de bodem van de bakvorm bedekken.
  5. Hierover strooi je het kruimelig gemaakte restje van het deeg waarmee je de bakvorm had bekleed. De andere helft van het perenmengsel leg je hierop. Ook het deeg voor de bovenkant van de taart (1/3 van het deel dat je had weggelegd) maak je kruimelig door er wat extra bloem doorheen te mengen. Met die kruimels bedek je de peren.
  6. Doe nu de perentaart in de oven. Na 40 minuten is de taart helemaal klaar.
Kruidenboter
 
Wat heb je nodig?
  • 150 gr plantaardige boter (wajang)
  • 1 1/2  eetlepel olijfolie
  • 2 teentjes uitgeperste knoflook
  • 2 eetlepels peterselie (fijngeknipt)
  • 1 eetlepel bieslook (fijngeknipt)
  • 1 theelepel gedroogde dragon
  • Peper en zout

Hoe maak je het?
  1. Om kruidenboter te maken moet je eerst de boter kloppen met een mixer. Op deze manier maak je de kruidenboter luchtig.
  2. Na het kloppen moet je de olie in een schaaltje doen. Hier stop je vervolgens de knoflook, peterselie, bieslook en dragon bij. Nu moet je het mengen en ervoor zorgen dat de kruiden verspreid worden. Vervolgens roer je het kruidenmengsel door de boter.
  3. Hierna kun je het op smaak maken door zout en peper toe te voegen. Als laatste hoef je de kruidenboter alleen nog maar in te laten trekken en dan is hij klaar. 
EetZe!