Creatieve Baileys recepten
Je hebt vast weleens Baileys gedronken, maar wist je dat je veel meer kunt doen met dit drankje dan alleen drinken? Je kunt er ook heerlijke toetjes mee maken; Ze.nl heeft er drie voor je verzameld!
Baileys is een Iers alcoholisch drankje dat samengesteld is uit room, honing, koffie, cacao en alcohol. Het drankje bestaat al sinds 1974 en wordt voornamelijk gedronken in combinatie met koffie. Wij zijn echter toe aan wat anders. Probeer deze creatieve recepten met dit zachte likeurtje!
Baileys Cheesecake
Wat heb je nodig? (6 personen)
- 200 gr digestive biscuits
- 150 gr (room)boter
- 100 gr witte basterdsuiker
- 300 gr monchou
- 2 zakjes vanillesuiker
- 25 ml slagroom
- 75 ml Baileys
Hoe maak je het?
Smelt de boter in een pannetje. Verkruimel vervolgens de biscuitjes: dit kan in een machine, maar ook door ze in een plastic zak te doen en erover heen te rollen met een deegroller. Meng de boter met de koekkruimels. Bedek de springvorm met het boter/kruimel-mengsel en druk goed aan.
Vervolgens mix je de basterdsuiker, monchou en vanillesuiker totdat er een romig mengsel ontstaat. Daarna doe je beetje bij beetje de Baileys erbij. Klop nu de slagroom goed stijf en spatel deze voorzichtig door het monchou-mengsel. Giet het mengsel over de biscuitbodem en laat de taartvorm minimaal twee uur opstijven in de koelkast.
Tip: garneer met chocoladesaus of cacaopoeder. Ook kun je de biscuits vervangen met bastognekoekjes.
Framboos-Baileys ijs
Wat heb je nodig? (4 personen)
- 2 eidooiers
- 250 gr frambozen
- Paar druppels citroensap
- 50 gr kristalsuiker
- 100 ml Baileys
- 300 ml slagroom
Hoe maak je het?
Scheid de eidooiers van het eiwit. Doe de eidooiers in een bakje waar je goed een warme vloeistof bij kan doen. Het overgebleven eiwit heb je niet nodig voor dit recept. Voeg de kristalsuiker toe aan de eidooiers en klop dit tot een egaal mengsel ontstaat.
Doe de Baileys samen met de slagroom in een steelpan en verhit dit mengsel. Pas op: het mag niet gaan koken! Giet vervolgens 1/3 van de vloeistof bij de eieren en suiker. Blijf roeren terwijl je dit doet. Als de suiker opgelost is, kun je de rest er bij gieten. Laat het mengsel nu goed afkoelen.
Pureer het grootste gedeelte van de frambozen en laat er een paar over voor de garnering. De gepureerde frambozen kunnen nu aan het mengsel toegevoegd worden. Nu kan alles in de ijsmachine. Volg de instructies van jouw ijsmachine.
Baileys Mousse
Wat heb je nodig? (4 personen)
- 4 cantuccini-koekjes
- 2,5 dl slagroom
- 1,5 eetlepel basterdsuiker
- 1 theelepel oploskoffie
- 4 eetlepels Baileys
Hoe maak je het?
Verkruimel de koekjes. Klop vervolgens ijskoude slagroom, basterdsuiker, oploskoffie en Baileys stijf. Spatel de koekkruimels door de lobbige room en schep in wijnglazen. Zet in de koelkast om door en door koud te worden.
Tip: doe eerst fruit of stukjes chocolade onderin de glazen en giet daarna pas het mengsel erover heen.
Baileys heeft ook een aantal varianten: Mint Chocolate, Crème Caramel, Koffie en Hazelnoot. Vervang de gewone Baileys eens door één van deze smaken!
In welk recept gebruik jij Baileys het liefst?
In welk recept gebruik jij Baileys het liefst?
Bron: Smulweb.nl