Eet om deze gruwelijke reden nóóit voedsel uit ingedeukt blik

Eten door Anne-Fleur

Ingeblikt voedsel krijgt misschien een award voor het meest fancy eten, maar je kunt er best een lekker maaltje mee maken. Plus, in deze economie is eten uit blik soms het enige wat nog betaalbaar is. In de supermarkt zie je vast wel eens een ingedeukt blik liggen. Niets mis mee zou je denken, maar het blijkt dat de vork heel anders in de steel zit. Om déze gruwelijke reden kun je beter nooit voedsel uit ingedeukt blik eten. Benieuwd? Lees dan gauw verder!

Lees ook: Zo maak je een gezonde maaltijd met kikkererwten

Voedsel uit blik eten

Volgens de Food and Drug Administration (FDA) van de Verenigde Staten is het prima om blikvoedsel te eten, zolang het blik in goede staat verkeert. Maar, er wordt ook flink gewaarschuwd voor blikken die dat niét zijn. “Gebruik nooit voedsel uit blikken die lekken, uitpuilen of ernstig gedeukt zijn; gebarsten potten of potten met losse of uitpuilende deksels; ingeblikt voedsel met een vieze geur; of een container die vloeistof spuit bij het openen", stelt de FDA. Nou, een lekkend blik zullen de meeste mensen niet aan beginnen, maar waarom wordt een ingedeukt blik óók afgeraden?

Gevaarlijke bacteriën in je eten

De FDA legt uit dat deze blikken zogenaamde clostridium botulinum kunnen bevatten, bacteriën die een levensbedreigende aandoening kunnen veroorzaken. Dit wordt botulisme genoemd. "Hoewel het extreem zeldzaam is, vormt een gif dat daardoor wordt geproduceerd het grootste gevaar in ingeblikte goederen”, vervolgt de Amerikaanse Administration.

Ook de overheid van het Verenigd Koninkrijk geeft een zelfde soort advies. Echter geven zij aan dat het alleen om blikken gaat die extreem gedeukt zijn. "Het voedsel moet eetbaar blijven als er een deuk in een blik zit, op voorwaarde dat de deuk in het blik oppervlakkig is en er geen andere duidelijke tekenen zijn dat het blik beschadigd is”, staat er in de waarschuwing. "Het blikje kan een verborgen scheur, gat of breuk in de verzegeling hebben."

Uitpuilend blik

Kom je ooit een uitpuilend blik tegen? Dan is het verstandig om daar héél ver van weg te blijven. De reden is dat er in die uitpuiling gevaarlijke micro-organismen kunnen groeien, wat kan resulteren in een gevaarlijk gas. Gatsie! Zie je zo'n blik liggen in de supermarkt? Dan is het beter om deze aan een winkelmedewerker te geven, zodat het ver weg blijft van de consumenten.

Lees ook: Water met chiazaad: werkt deze TikTok hype echt?