Water met chiazaad: werkt deze TikTok hype echt?

Eten door Anne-Fleur

Als je vaak last hebt van een opgeblazen buik, dan heb je het internet vast al meerdere keren geraadpleegd. Gezonde voeding en genoeg bewegen kunnen oplossingen zijn, maar mensen op TikTok zweren bij een bijzonder huis, tuin en keukenmengseltje. Water met chiazaad en citroensap. Maar werkt deze hype ook echt? Wij zochten het voor je uit.

Opgeblazen buik

Bloated zijn na het eten of drinken is best normaal. Je lichaam verandert gedurende de dag de hele tijd. Dat je 's ochtends opstaat met een platte buik en met een iets voller buikje weer naar bed gaat is dan ook helemaal niet gek. Toch zijn er ook veel mensen die een enorme last hebben van hun opgeblazen buik. Het voelt oncomfortabel en je wil er het liefst vanaf. Snappen we! De oplossing is volgens gebruikers op TikTok simpel: een glas water met chiazaad en citroensap.

Water met chiazaad en citroensap

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, afvallen en een minder opgeblazen buik hebben door het drinken van een glas water met chiazaad en citroensap op een lege maag. Toch zeggen veel influencers op het sociale mediaplatform dat het echt werkt. Door het 's ochtends op een lege maag te drinken zou je hierdoor voller zitten en minder (ongezond) eten. "Drink elke ochtend een glas water met een eetlepel chiazaad en wat citroensap op een lege maag. Laat het even weken en je voorkomt dat je door pasta of brood een opgeblazen gevoel krijgt", aldus influencer Jade Anna in een TikTok-video die al één miljoen keer bekeken is.

De tekst gaat verder onder de TikTok.

@jadeanna

Werkt het echt?

Van citroensap en warm water op een lege maag drinken, wisten we al dat het bepaalde gezondheidsvoordelen had. Maar waarom is chiazaad erbij dan nóg beter? Diëtiste Sanne Mouha zegt hierover: "Chiazaad bevat naast vezels ook onverzadigde, goede vetten. Citroen is dan weer rijk aan mineralen zoals kalium en vitamine C. Als je ‘s ochtends op een nuchtere maag veel vocht, vezels (chiazaad) en een beetje zuur met elkaar combineert, gaat dit je darmen stimuleren. Daardoor kun je veel makkelijker naar het toilet.”

Nadelen

Hoewel het allemaal heel positief klinkt, zitten er - zoals bij alles - ook bepaalde nadelen aan het drinken van het mengseltje. Chiazaden kunnen namelijk moeilijk te verteren zijn, vervolgt de diëtiste. "Onze darmen nemen de gezonde vetten in chiazaad niet altijd goed op. Bij sommige mensen kunnen de vezels zelfs krampen veroorzaken. Bovendien is citroenzuur slecht voor je tanden; drink het drankje dus niet direct na het tandenpoetsen om je tandglazuur te beschermen."

“Vooral mensen met zure reflux, maagzweren of gewoon een gevoelige maag moeten opletten. De combinatie van chiazaad met citroen kan hen net méér buikpijn geven. Heb je last van een opgeblazen gevoel door stress of vanwege het prikkelbaredarmsyndroom? Dan ben je helaas ook niet gebaat bij dit drankje”. Hmm, wees dus wel voorzichtig met het drinken van dit wonderdrankje!