Ricolaaaa! Deze dingen wist jij nog niet over het Zwitserse snoepje
Zeg je Zwitserland, dan zeg je Ricolaaaaa! Je herkent het snoepje waarschijnlijk wel van de gele verpakking die jullie vroeger misschien wel meenamen in de auto op vakantie. Dat was niet zonder reden, want de snoepjes van Ricola zijn super lekker. Wist je dat er een heel verhaal zit achter dat kleine snoepje? Wij reisden af naar de Zwitserse Alpen op uitnodiging van Ricola om met eigen ogen te aanschouwen hoe dit lekkere snoepje ontstaat. Wij vertellen je alles over deze heerlijke kruidenbonbons.
First things first: waar komt Ricola vandaan?
Ricola is een écht familiebedrijf uit Zwitserland. Elke stap in het productieproces van het snoepje vindt plaats in Zwitserland: van de oogst van de kruiden tot het verpakken van het snoepje in het iconic doosje. Het familiebedrijf komt uit het jaar 1930 en werd opgericht door Emil Richterich. Tot op de dag van vandaag worden de verse kruiden die in de snoepjes zitten gedroogd, gesneden en bewaard in het kruidencentrum in Laufen. Er zijn zo’n 100 kruidenboeren in Zwitserland die hun kruiden uitsluitend oogsten voor Ricola. Je mag het dus gerust een écht Zwitsers snoepje noemen! Oh ja, fun fact: misschien had je de puzzel al gelegd, maar de naam Ricola komt van ‘Richterich’, ‘Compagnie’ en ‘Laufen’.
Kruidenboeren
Eén van deze kruidenboeren, Lukas, vertelde ons vol passie en enthousiasme dat hij al jarenlang samenwerkt met Ricola. Lukas werkt al zo’n veertig jaar samen met Ricola en dat is niet voor niks: hij biedt niet alleen financiële ondersteuning, maar ook zekerheid en stabiliteit. Niet alleen vertelt hij vol passie over zijn samenwerking, vooral ook zijn passie voor de kruiden komt naar voren. Elk kruid is speciaal en onmisbaar voor Ricola en dat horen we terug in zijn verhaal. Wij willen na zijn verhaal die hele kruidentuin wel mee naar huis nemen!
13 verschillende kruiden in één snoepje
Het snoepje heeft z’n lekkere smaak vooral te danken aan de verschillende kruiden. De kruiden worden in de Zwitserse bergen geoogst en gedroogd. Zo worden bijvoorbeeld duizendblad, pepermunt, salie, kamille en alle andere kruiden vervoerd naar het kruidencentrum in Laufen voor verwerking. Per jaar wordt er ongeveer 1.4 ton pure Zwitserse kruiden verzameld voor deze kruidenpastillen. Dat zijn in totaal 124 voetbalvelden vol kruiden bij elkaar. Wow! Je kan je misschien wel voorstellen dat wij de munt nog konden ruiken in onze kleren na het bezoeken van deze kruidenvelden.
Het productieproces
We benoemden het net al even kort, maar het gehele productieproces vindt plaats in Zwitserland. Ook het productieproces konden we met eigen ogen aanschouwen. De kruiden worden geoogst en gedroogd en werd bewaard in héle grote zakken in de Herb Center waar wij ook een bezoek aan brachten. Vervolgens worden van deze kruiden ‘thee’ gemaakt, waarna de machines in de fabriek hun werk doen om het om te toveren tot de snoepjes en verpakt worden in de doosjes. En wist je overigens dat Ricola ook verschillende theesmaken verkoopt? Perfect voor als je een theeleut bent.
Export naar andere landen
Ricola vind je niet alleen in Zwitserland, maar ook in alle andere landen van Europa. Het snoepje doet het vooral goed in Frankrijk, Italië en Duitsland, maar ook in de Verenigde Staten doet Ricola het enorm goed. Sterker nog, de Verenigde Staten zijn de grootste afnemers van het product. In welke supermarkt je dus ook maar kijkt, Ricola vind je bijna overal. Dat voelt dan toch even als ‘thuiskomen’. Wil je alle smaken bij elkaar zien? Dan kun je, net als ons, een bezoekje brengen aan de Ricola winkel in Laufen. Hier vind je alle smaken als regenboogopstelling bij elkaar. Niet alleen lekker, ook heel pretty.
Zelf de kruidentuin bezoeken?
Om in één oogopslag te zien welke kruiden er allemaal in het Zwitserse snoepje verwerkt zitten, bezochten wij een kruidentuin in Nenzlingen. Dit was een kruidentuin, hoog in de bergen, waar alle kruiden geshowed werden. Als je geluk hebt, zie je alle kruiden in volle glorie bloeien. John, de tuinman die ons hier alles vertelde over de kruiden, vertelde dat je de kruidentuin wanneer je maar wil kan bezoeken zonder afspraak. Dus, mocht je tijdens je volgende bezoekje aan Zwitserland een extra stop willen maken bij deze kruidentuin in Nenzlingen, go for it!