Zo maak je een gezonde maaltijd met kikkererwten

Eten door Maya Luz

Gezond koken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Soms is een simpel ingrediënt toevoegen de beste manier om een maaltijd voedzamer te maken. Kikkererwten bijvoorbeeld! Dit is hoe je met een blikje kikkererwten een maaltijd gezonder kunt maken.

Lees ook: 6X tips om je groenten langer vers te houden

Hash browns, maar dan met kikkererwten

Hash browns horen bij een Amerikaans ontbijt. Deze worden normaal gesproken gemaakt met aardappelen. Maar wist je dat geplette kikkererwten net zo goed werken? De structuur is vergelijkbaar en de kikkererwten zullen ook lekker knapperig worden wanneer je ze bakt. Voeg wat groente, een eitje en eventueel wat bacon toe en je hebt een Amerikaans ontbijtje met net iets meer vezels en proteïne.

Voeg kikkererwten toe aan een smoothie

Kikkererwten zijn erg rijk aan vezels en ze zijn erg eiwitrijk. Om deze reden is het helemaal geen gek idee om ze toe te voegen aan je smoothie in de ochtend. Hierdoor wordt je smoothie extra romig en zul je ook geen melk meer nodig hebben. Water is alsnog wel aan te raden als je niet houdt van een hele dikke smoothie. Bang dat je smoothie naar de erwtjes gaat smaken? Geen paniek, de smaak van de meeste soorten fruit is veel te overweldigend om überhaupt doorheen te komen.

Geroosterde kikkererwten zijn een perfecte snack

Hou jij ervan om te snacken op knapperige dingen gedurende de dag? Probeer dan eens geroosterde kikkererwten. Je kan ze roosteren in de oven of in de airfryer. Kruid ze eerst met je favoriete kruiden en een beetje olijfolie. Bak ze vervolgens totdat je tevreden bent met hoe knapperig ze zijn. Je kan ze dan meenemen als snack of ze gebruiken als topping voor bijvoorbeeld salades.

Maak je eigen hummus

Een van de meest klassieke manieren om kikkererwten te gebruiken is natuurlijk in hummus. Soms is het veel lekkerder om je eigen hummus te maken dan dat je het in de winkel koopt. Dit is naast goedkoper en lekkerder vaak ook een stuk gezonder. Daarnaast kun je je hummus ook helemaal eigen maken door ingrediënten toe te voegen die jij lekker vindt. Wees vooral lekker creatief! Gebruik je hummus vervolgens om groente in te dippen of als spread voor op brood of in wraps.

Frituur je eten erin voor gezonde tempura

Als je weleens bij een sushi restaurant hebt gegeten, ben je vast wel bekend met het concept van tempura. Wist je dat als je kikkerewrten blendt, dat je ze dan kan gebruiken als een tempura beslag? Dit is een stuk gezonder dan een traditioneel tempura beslag en het is ontzettend makkelijk om te maken.

Ze werken zelfs als toetje

Kikkererwten kunnen eigenlijk wel bij iedere maaltijd gebruikt worden, zelfs voor toetjes. Je kan ze bijvoorbeeld toevoegen aan blondies of brownies voor extra romigheid. Daarnaast kan je het water in het blikje kikkererwten voor een hoop gebruiken. Het dient bijvoorbeeld als een goed, gezond alternatief voor eiwit.