6X tips om je groenten langer vers te houden

Eten door Anjali

Je kent het wel: je haalt de weekboodschappen, om er aan het einde van de week achter te komen dat de groenten niet meer goed zijn. Hoe los je dat op?

Verantwoord met voedsel omgaan

Als je vindt dat eten weggooien zonde is, ben je niet de enige: het overgrote deel van Nederland deelt deze mening. Uit onderzoek van HelloFresh blijkt dat maar liefst 83 procent van de respondenten minder eten verspillen ziet als één van de belangrijkste punten om verantwoord met voedsel om te gaan. Ook verantwoord en gezond eten (82 procent) en het helpen van de planeet en het welzijn van dieren (57 procent) zijn belangrijke punten om minder voedsel te verspillen.

Hoe houd je groenten langers vers?

Als je minder voedsel wilt verspillen, is het belangrijk dat er zo min mogelijk voedsel in de prullenbak belandt. Maar hoe kun je dat precies doen? Wij hebben een aantal tips voor je om weinig groenten in de prullenbak te laten verschijnen:

 

  • Wanneer je sla slap geworden is, kun je de bladeren van de sla gemakkelijk een aantal uurtjes in een laagje water leggen. Haal ze na één of twee uur uit het water en leg ze in een bakje of op een bord in de koelkast
  • Kijk hoe je voedsel in de supermarkt ligt. Lagen de gesneden artikelen en fruit in de koeling? Dan is het de bedoeling dat ze thuis ook in de koelkast staan. 
  • Bewaar voedsel in plastic bakjes niet meer op dezelfde manier als je thuis komt. Plastic zorgt ervoor dat er weinig vocht kwijt kan, waardoor het voedsel sneller kan gaan schimmelen. Zorg ervoor dat je een keukenpapiertje in het bakje doet, of koop het product in een kartonnen doosje.
  • Wortels en radijsjes kun je het beste kopen aan de bos. Wanneer je thuis komt haal je al het groen eraf en leg je de uiteindes van de wortels en radijsjes in een dun laagje water. Zo blijven ze stevig en vers.
  • Koop geen groenten in plastic. Niet alleen is dit slecht voor het milieu, maar het hoort vaak al niet in plastic. Bovendien wordt voedsel sneller oud in plastic, net als in de plastic bakjes omdat het het natuurlijke vocht niet kwijt kan.
  • Winkel met het seizoen mee: door voedsel te kopen wat uit het seizoen is draag je bij aan een minder CO2-vriendelijkere wereld. Ook worden groenten in de zomer niet meer in kassen gekweekt: dit betekent dat voedsel dat op steenwol in kassen gekweekt wordt, minder voedingsstoffen bevat dan wanneer het uit de grond groeit. Het is dus ook beter voor de gezondheid, en blijft ook langer vers.