Kan je heet eten in de koelkast zetten?
Als je eten over hebt na je diner is het geen slim idee om dit gewoon op het aanrecht te laten staan. Maar wat moet je dan wel doen? Moet je het eerst laten afkoelen om het daarna in de koelkast te zetten, of kan het er direct in? Wij zoeken het uit.
Lees ook: Koken met restjes? 10 manieren om minder voedsel te verspillen
Waarom je je kliekjes moet koelen
Voordat we je vertellen hoe je je restjes het beste op kunt bergen, is het goed om te weten waarom het belanrijk is om ze te koelen. Je eten op de juiste manier koelen is essentieel voor de veiligheid van je eten. Hierdoor beperk je de hoeveelheid tijd dat je eten in de gevarenzone zit waarin bacteriën het beste kunnen groeien. Deze gevarenzone ligt tussen de 4 en 60 graden Celsius. Deze bacteriën kunnen je eten besmetten met ziektes die kunnen zorgen voor voedselvergiftiging. De bacteriën kunnen zich gemakkelijk vermenigvuldigen in de gevarenzone en kunnen jou ziek maken. Sommige soorten voeding lopen een hoger risico dan andere. Eten met vlees of gevogelte kan snel besmet raken en ditzelfde geldt voor granen zoals rijst of pasta.
Moet je dan direct je eten in de koelkast doen?
Niet helemaal. Je eten goed koelen is belangrijk, maar je kan je eten best even laten staan voordat je het opbergt. Zo lang je het niet te lang laat staan is er niks aan de hand. Heet eten koelt vaak even snel af op het aanrecht als in de koelkast. Daarnaast is het niet heel slim om een hete pan in de koelkast te zetten. Hierdoor kunnen de glazen plankjes in je koelkast breken. Heet eten in de koelkast zetten kan ook de algemene temperatuur in je koelkast laten stijgen. Dit is voor de rest van je eten ook niet echt wenselijk. Wat ons betreft kun je je eten dus beter eerst af laten koelen, maar niet langer dan twee uur. Plaats je eten in afsluitbare bakjes in porties. Doe dus niet een hele pan met pasta in een grote bak. Verdeel het over bakjes die je dan vervolgens als porties kunt eten. Hierdoor kan het eten ook geleidelijker afkoelen. Sluit de bakjes nog niet af terwijl het eten afkoelt. Hierdoor geef je het warme vocht in het eten de kans om te ontsnappen. Zodra het eten volledig is afgekoeld kun je het beter wel afsluiten met een deksel zodat het eten beschermd blijft tegen vuil van buitenaf.