Koken met restjes? 10 manieren om minder voedsel te verspillen

Eten door Juliët

Blijven er bij jou ook regelmatig restjes groenten en fruit liggen in de koelkast? Gelukkig hoef je ze echt niet gelijk weg te gooien. Je kan er vaak nog meer mee dan je denkt. Met restjes kun je een heerlijke maaltijd op tafel toveren. Wij geven je wat tips mee, zodat je gelijk aan de slag gaat.

Zo kook je met restjes

1. Bouillon gebruiken

Het blijft gewoon hartstikke lekker soepen en stoofpotten op basis van bouillon. Gebruik hiervoor prei, selder, wortel of ui en trek er een bouillon van. Je kan zelfs aspergeschillen gebruiken. Gooi deze dus absoluut niet weg. Een bouillon is namelijk een heerlijke basis voor een zelfgemaakte aspergesoep.

2. Soep

Om nog even in het thema soep te blijven. Gooi die broccoli of bloemkoolsteel niet meteen weg. Maak er lekkere soep. Zie je slappe spinazie liggen in de koelkast? Gooi in de soep!

3. Stoven maar!

Heb je nog lekker een halve courgette of paprika over? Stop het in de oven en stoven maar! Je kan namelijk met de meeste restjes nog een lekkere stoofpot maken.

4. Nog veel ei?

Heb je nog eiwit of dooier over? Gooi deze vooral niet weg. Maak bijvoorbeeld een heerlijke pavlova van restjes eiwit of maak een lemon curd met een paar dooiers. Heerlijk!

5. Pasta over?

Heb jij te veel pasta over? Maak van de overige pasta nog een keer een heerlijke maaltijd.

6. Koken met restjes wijn

Heb jij nog wijn over en heb je geen zin om dit op te drinken? No worries, gebruik het voor een risotto. Zo voeg je namelijk een fris zuurtje toe aan het gerecht. Het maak de risotto harstikke lekker. Het geeft dus niks als je de volgende keer nog wat wijn over hebt van dat ene feestje.

7. IJsblokjes

Hoe handig is het om restjes wijn of bouillon in te vriezen in een ijsblokjesvorm. Je hebt dan de perfecte ijsblokjes om de wijn fris te houden of juist om als smaakmaker je stoofpotje in balans te krijgen.

9. Bakken met fruit

Altijd blijven er wel een paar overrijpe stukken fruit over in de fruitschaal. Deze kun je mooi gebruiken. Wat dacht je van bruine bananen voor lekker bananenbrood? Of een paar appels voor de tarte tatin. Je kan er van alles mee.

10. Smoothies

Heb jij niet zoveel zin om te bakken of te koken? Dan kun je altijd nog je fruit en groenten verwerken in een smoothie. Blenden maar! Dit is ook nog eens hartstikke gezond en het is een hele makkelijke manier om restjes te gebruiken.