Paola's Good Ol? Chili con Carne

Eten door Paola
Het is herfst! Tijd voor geurige stoofpotten zoals Chili con Carne. Maar waar komt dit gerecht eigenlijk vandaan? Is het nou Mexicaans of Amerikaans? En, nog belangrijker, hoe kan ik een heerlijke Chili con Carne maken?

De oorsprong

Waarschijnlijk komt Chili con Carne oorspronkelijk uit Texas, waar het vandaag de dag bekend staat als de officiële schotel van deze staat. Sommigen dateren de eerste Chili con Carne naar het begin van de 19e eeuw. In die tijd maakten arme mensen uit San Antonio een stoofpot bestaande uit evenveel chilipepers als vlees. Het was een manier om van minder meer te maken en bovendien werd het vlees, dat vaak niet van de allerbeste kwaliteit was, door het lange sudderen lekker mals en zacht.

Anderen zeggen dat Chili voor het eerst gemaakt werd als meeneemvoedsel door goudzoekers. Voor de reis naar San Francisco mengden zij gedroogd rundvlees met vet en chilipepers om dit onderweg in grote ketels op te warmen.

Wéér een ander verhaal is dat Chili een creatie was van de cowboys. Tijdens het rundertransport, plantten zij op de heenweg belangrijke Chili con Carne ingrediënten als chilipepers, oregano en uitjes langs de route. Op de terugweg gebruikten ze de oogst voor de eerste Chili con Carne.



World Chili Champion

Niemand weet precies wat waar is of niet, maar wat we wel weten is dat ze er in Texas helemaal gek op zijn en dat ze Chili con Carne met trots als eigen beschouwen. Jaarlijks zijn er wedstrijden waar de beste chilimakers uit de States de felbegeerde titel van World Chili Champion proberen te bemachtigen. Eén ding zullen ze je in Texas onmiddelijk duidelijk maken: Texaanse chili heeft geen bonen! Bonen horen thuis in de aangepaste versie die ze in Californië gemaakt hebben!

Met of zonder bonen
Wat de waarheid ook moge zijn, er is weinig dat mij op een regenachtige middag zo veel troost kan bieden als een kom dampende Chili con Carne. En sorry Texas; met bonen! Door de jaren heen heb ik geprobeerd om het juiste recept te vinden en volgens mij is dat me aardig gelukt. Mijn Chili, een makkelijk eenpangerecht, heeft diepe smaken die niet overheerst worden door een overschot aan heet. De ingrediëntenlijst is vrij lang. Toch hebben alle ingrediënten een plaats in het geheel en zorgen ze voor een robuuste smaak. Schrik niet van het gebruik van cacaopoeder. Het geeft de chili een rond en vol accent, terwijl je de uitgesproken smaak van de cacao in het gerecht bijna niet terug kan vinden. Yee-haw!

Paola?s Good Ol? Chili con Carne
(voor ongeveer vier personen)
 
Wat heb je nodig?

  • 2 el olijfolie
  • 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 tl hele korianderzaadjes
  • 1 tl venkelzaadjes
  • 500 g rundergehakt
  • 1 paprika, zonder vliesjes en zaadjes, in blokjes gesneden
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • ¼ - 1 tl chilipoeder, afhankelijk van je eigen smaak en het soort chilipoeder dat je gebruikt
  • ¼ tl cayennepeper
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 1 blik kidneybonen van 400 g, afgespoeld
  • 2 tl rozemarijnsuiker, of normale suiker
  • zout en peper naar smaak
  • 1 tl cacaopoeder
Wat moet je doen?

1. Verhit de olie en laat de ui en knoflook in 5 minuten zachtjes fruiten.

2. Maal de koriander- en venkelzaadjes in een vijzel fijn en voeg ze toe aan de ui en knoflook. Laat de zaadjes nog 2 minuten zachtjes meebakken.


3. Draai het vuur hoog, voeg het gehakt toe en bak het in 3-5 minuten rul. Voeg de paprika toe samen met de gemalen komijn, oregano, gerookte paprikapoeder, chilipoeder en cayennepeper.

4. Voeg de gezeefde tomaten, de kidneybonen, de suiker en zout en peper toe. Laat alles op een laag vuur 45 minuten sudderen (met het deksel op de pan). Af en toe roeren.



5. Proef en bepaal of er meer chilipoeder of zout en peper in mag. Voeg ook de cacaopoeder toe. Laat de chili nog tien minuten koken.

6. Serveer met rijst, tortilla?s of maïsmuffins, ijsbergsla, een beetje zure room en salsa.



Paola?s tips:

*In de Verenigde Staten serveren ze de Chili meestal met saltine crackers: kleine, vierkante zoute crackertjes, of met oyster crackers- crackertjes in de vorm van een oesterschelp. Ikzelf serveer de chili met een kom rijst, warme tortilla?s of versgebakken maïsmuffins. Je kan er ook fijngesneden ijsbergsla, zure room, salsa of schijfjes avocado bij geven.

*Om rozemarijnsuiker zelf te maken, laat je een takje verse rozemarijn in een potje suiker intrekken. Deze suiker gebruik ik bijna altijd bij sauzen op basis van tomaten. Het neemt iets van het zuur van de tomaten weg en maakt de sauzen iets zachter van smaak.
_______________________________________________________________________________________________

Paola Westbeek is culinair schrijfster, receptenontwerpster en kookdocente. Ze is in 2007 afgestudeerd aan de Leidse Universiteit, geeft kooklessen en schrijft voor verschillende Engelstalige kookmagazines. Kijk voor meer informatie over Paola en haar werkzaamheden op www.ladoucevie.nl.

Paola is culinair blogger voor Ze.nl en verblijdt ons regelmatig met haar kennis op culinair gebied!