Mijn nieuwe verslaving: Bulgur
Heb jij ook weleens een verrukkelijk gerecht ontdekt dat je vanaf dat moment elke dag wilt eten? Zo'n pareltje waarvan je weet dat je 'm de rest van je leven regelmatig uit de kast haalt? Dat heb ik met bulgur.
Bulgur? Ja, bulgur. Een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, volgens Wiki. Dat klinkt saai, maar dat is het niet. Waarom niet? Omdat bulgur heel lekker is en je er bovendien heel veel verschillende dingen mee kunt maken. Verder is het ook nog eens erg gezond.
Wat is het precies?
Ja, 'een graanproduct gemaakt van verschillende tarwe' dus. In eerste instantie wist ik ook niet precies wat het was (ik had het gemunt op een pak couscous, maar greep mis). Pas thuis ontdekte ik dat ik per ongeluk bulgur had gepakt. Na wat online research ontdekte ik dat het uit het Midden-Oosten komt. De tarwe wordt eerst gestoomd en vervolgens gemalen. Het schijnt erg gezond te zijn en goed in verschillende diëten te passen: dat komt met name door de rijkheid aan vezels. Verder is het een energierijk product (dus veel koolhydraten); een goeie vervanger voor aardappels, rijst of pasta dus.
Hoe bereid je het?
Er zijn talloze manieren om bulgur te bereiden, maar toen ik erachter kwam dat ik het verkeerde product in handen had kwam ik op het volgende gerecht.
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
- 1 pak bulgur
- Gekookt water: 2 keer zoveel als de bulgur (meten met kopjes)
- 1 paprika
- 1 komkommer
- 1 bosuitje
- Tuinboontjes, vers of uit de vriezer (half pakje)
- Doperwtjes, vers of uit de vriezer (half pakje)
- Bakje cherrytomaatjes
- Pakje feta
- Peper en zout
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel olijfolie
- Een snufje koriander
Hoe maak je het?
In een grote kom giet je het gekookte water bij de bulgur. In zo'n tien minuten wordt het water door de korrels opgezogen.
In de tussentijd kun je mooi de boontjes en erwtjes (kort) gaar koken en de paprika, komkommer, cherrytomaatjes, bosuitje en feta in blokjes snijden.
Controleer of al het water is opgezogen door de bulgur. Zo niet, gebruik dan een vergiet om het resterende water uit de bulgur te laten lekken (druk eventueel een beetje aan).
Nu mag alles door elkaar. Beetje zout, peper, citroensap, olie en koriander door het gerecht scheppen en de bulgur mag op tafel!
Tip
Combineer de bulgur met wat pittig gekruid (lams)vlees. Gewoon van de Turkse slager bijvoorbeeld. Ook bij de Albert Heijn hebben ze (halal) vleesspiesjes en worstjes. Bak ze in de pan en binnen een mum van tijd ben je klaar!
Waar koop je het?
Elke Turkse of Marokkaanse winkel schijnt het wel te hebben, net als biologische winkels. Verder ligt de 'Hollandse' Bulgur gewoon in het schap bij de Albert Heijn. Je kunt het vinden naast de couscous en herkennen aan het witte pak met Bulgur erop. Een kind kan de was doen!
Ken jij nog andere lekkere recepten met bulgur?