Wezen zwemmen? Verwissel dan altijd je tampon

Lichaam door Maya Luz

Tampons kunnen echte life savers zijn in de zomer. Ook als je ongesteld bent kun je gewoon lekker naar het zwembad of naar het strand en een frisse duik nemen. En dat zonder dat je je zorgen hoeft te maken over doorlekken. Toch is het altijd verstandig om je tampon direct te verwisselen na het zwemmen. Dit is waarom.

Lees ook: Dit is waarom je parfum niet hetzelfde ruikt tijdens je menstruatie

Iets nats in je vulva laten zitten is nooit verstandig

Een natte omgeving is de perfecte plek voor bacteriën en micro-organismen om zich te vermenigvuldigen. Een tampon is wanneer je deze in hebt altijd vochtig, dus ook als je niet aan het zwemmen bent. Dit is allemaal oké, zolang je je tampon maar regelmatig verwisselt. Laat je de tampon te lang zitten, dan loop je risico op irritatie en infectie. Wanneer je een duik neemt, wordt het daar beneden alleen maar vochtiger. Je tampon absorbeert het water en daardoor blijft het ook na het zwemmen nog nat. Dit creëert nog sneller een goede omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen en dus loop je sneller risico op infecties of irritatie. Daarom raden we aan om je tampon een uur na het zwemmen te verwisselen, of zelfs eerder. Daarnaast kunnen er bacteriën in het water zitten die kunnen zorgen voor nadelige consequenties. Ook zout van de zee of chloor uit het zwembad blijven in je tampon hangen en dat kan irriterend zijn voor je vagina en vulva. Ons advies is dus: doe je tampon uit nadat je hebt gezwommen. Het is het beste voor de gezondheid van je vulva.

Je tampon werkt niet meer zoals je verwacht na het zwemmen

Het ding met zwemmen is natuurlijk dat je wordt omringd door water. Dit water wordt geabsorbeerd door je tampon. En dat is een probleem want je tampon hoort het bloed te absorberen. Het is wel zo dat je in water begeven ervoor kan zorgen dat je minder hevig gaat bloeden, maar het stopt je menstruatie niet volledig. Je bloedt nog steeds na het zwemmen als je dit voor het zwemmen ook deed. En als je tampon vol zit met water, is de kans op doorlekken een stuk groter. Verwissel hem dus even wanneer je het water uitgaat om te voorkomen dat het bloed zijn weg naar buiten vindt. Zeker als je wat heviger bloedt is dit heel verstandig om te doen. En zeker met de eerder genoemde reden samen, is het meenemen van wat extra tampons dus verstandig wanneer je een dagje naar het water gaat.