Dit is hoe je omgaat met zweetvoeten in de zomer

Lichaam door Maya Luz

In de zomer hebben we het allemaal warm, dat is logisch. En als we het warm krijgen, kunnen we gaan zweten. Voor onder onze oksels hebben we deo om ervoor te zorgen dat we niet gaan stinken. Maar hoe los je dit probleem eigenlijk op voor je voeten? Dit is hoe je omgaat met zweetvoeten in de zomer.

Lees ook: Alles wat je wil weten over de 'rook' piercing

Draag schoenen waarin je voeten kunnen ademen

Wanneer het warm is, is het het beste om je huid goed te laten ademen. Hierdoor kan het zweet weg en hoopt het zich niet op. Deze ophoping zorgt voor een vervelend gevoel en natuurlijk ook geur. Open schoenen zijn het fijnst om te dragen wanneer je voeten snel gaan transpireren. Denk aan sandalen, slip-ons en slippers. Is dit niet helemaal gepast voor waar je heen gaat, dan zijn mesh sneakers ook een hele goede optie. Vermijd schoenen van plastic, rubber of synthetisch leer.

Sta ook stil bij de sokken die je draagt

Als je schoenen draagt en daarin sokken moet dragen, dan is het ook goed om even stil te staan bij de sok die je kiest. Ga voor materialen zoals nylon of polyester. Wol is ook een goede optie, ook al klinkt dit tegenstrijdig. Wol absorbeert vocht snel, hierdoor blijven je voeten droog en koel. Vermijd vooral katoenen sokken. Mochten je voeten nou best veel zweten gedurende de dag, dan is het helemaal geen gek idee om een extra paar sokken in je tas te doen. Dan kun je halverwege de dag je sokken wisselen voor een fris en droog gevoel.

Bestrijd zweet met voetpoeder

Bacteriën leven helemaal op in een vochtige en warme omgeving. Dit maakt een zweterige voet de ideale plek voor deze bacteriën om te groeien. Een voetpoeder helpt om het vocht te absorberen en helpen ook met de geur. Als je last hebt van zweetvoeten in de zomer is het dus zeker geen slecht idee om wat voetpoeder in je sokken te doen voordat je deze aantrekt. Als het nodig is kun je dit dagelijks doen, of alleen op dagen waarop je voeten extra veel zweet produceren. Denk aan tijdens het sporten of tijdens een dagje uit.

Omarm anti-transpirant

Deo voor onder je oksels ken je, maar ken je ook voetendeo? Dit bestaat! Er bestaan veel verschillende producten die dienen als anti-transpirant voor je voeten. Een anti-transpirant verschilt van een deodorant doordat het zweten voorkomt. Een deodorant verbloemt alleen de geur. Als je je voeten het liefst de hele dag droog houdt, is een anti-transpirant gebruiken voor je voeten een heel goed idee.

Was je voeten grondig en regelmatig

Tot slot is er natuurlijk de nazorg. De realiteit is dat je voeten hoogstwaarschijnlijk gaan zweten gedurende de dag. Ook als je producten gebruikt om dit tegen te gaan, zal er waarschijnlijk wel iets van zweet vrijkomen. Om te voorkomen dat je last krijgt van vervelende geurtjes of zelfs infecties, is het heel goed om je voeten grondig en regelmatig te wassen. Je kan ze bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een voetenbadje geven om in te weken. Maar we raden ook zeker aan om ze onder de douche ook even goed te wassen met zeep.