10 tips tegen zweetgeur
Ook al draaien je zweetklieren overuren en klotsen je oksels de gehele dag, het is nog geen reden voor paniek. Zweet stinkt namelijk niet. Zweet wordt pas een probleem wanneer het in aanraking komt met de verkeerde bacteriën. Wassen met PH-neutrale zeep helpt je om deze bacteriën buiten de deur te houden, maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen om nare geurtjes uit te bannen.
1: Laat je kleding je helpen
Alleen al met kleding kun je een hoop vervelende luchtjes tegengaan. Wanneer je synthetische stoffen draagt, zijn je oksels een walhalla voor zweetbacteriën. Kies liever voor katoen. Ook verschillende kleuren kunnen je een hoop helpen: zwarte kleding kleedt niet alleen af, maar zorgt er daarnaast voor dat zweetplekken niet opvallen. Weet je van tevoren dat je die dag weleens zou kunnen gaan zweten, ga dan niet voor felle kleuren als rood en blauw. Ook grijs is een no go!
2: Hygiëne
Iedere dag een douche en schone kleding (desnoods twee keer per dag) kan je al een heleboel helpen om zweetgeurtjes tegen te gaan. Was je kleding na één keer dragen, zeker kleding zoals ondergoed en hemdjes die je direct op de huid draagt. Mocht je een kledingstuk als een jasje nog een keer willen dragen of niet kunnen wassen, hang ?m dan een paar uurtjes buiten zodat ?ie toch een beetje gelucht is.
3: Gebruik een goede antitranspirant
Het is zo simpel, maar veel mensen nemen helaas genoegen met een deodorantje van een huismerk. Nee, fout! Wanneer je veel zweet (sowieso, wanneer het je lichaam betreft) is een investering écht geen overbodige luxe. In overmatig zweten zijn veel merken gespecialiseerd en het loont echt om hier informatie over in te winnen. Odorex (Extra Dry), Axitrans, Syneo, A. Vogel of Vichy zijn merken waar veel mensen positieve ervaringen mee hebben. Vraag daarnaast je dokter of apotheker wanneer je een middel niet kunt vinden - het is het proberen waard!
4: Weet wat je eet
Maar niet alleen kleding en een goede deodorant kunnen je helpen om zweetgeuren tegen te gaan. Ook je eten is van grote invloed! Laat scherp voedsel met rode pepers of gekruid vlees staan, evenals sigaretten en alcohol. Ze zorgen er namelijk voor dat je hartslag sneller gaat, waarna jouw lichaam zichzelf verkoelt door te zweten.
5: Vermijd stress
Als stress Sneeuwwitje is, zijn zweetklieren de zeven dwergen. Ze zijn onafscheidelijk! Stress vermijden is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is zeker de moeite waard en helpt voor veel lichamelijke kwaaltjes. Sporten helpt daarna ook tegen zweten, hoe dubbelzinnig dit ook klinkt. Door het sporten zweet je, maar verbeter je ook je conditie. Hierdoor zal je hartslag lager worden, wat een hoge bloeddruk ook weer voorkomt. Dit hangt allemaal met elkaar samen en zal er uiteindelijk voor zorgen dat je minder zweet.
6: Pas je ritme aan het weer aan
Zeker tijdens de zomermaanden is deze tip erg handig ? we kunnen hierin een voorbeeld nemen aan Spanjaarden! Zij houden een siësta op het warmste moment van de dag. Waarom jij ook niet? Plan je afspraken wat ruimer en doe alles een beetje rustig aan, zodat je je hoofd koel kunt houden. Heb je ook weer wat meer tijd voor die hygiëne (zie tip 2).
7: Okselpads
Naast de vervelende geur, kan zweet ook irritante vlekken achterlaten. Zonde van je kleding! Mooie jasjes, blazertjes of topjes met mouwen kun je makkelijk beschermen door okselpads te dragen. Ze zijn te koop bij iedere drogist, maar ook online.
8: Iontoforese
Maar naast huis-, tuin- en keukentips zijn er ook een aantal behandelingen die gedaan kunnen worden bij overmatige zweetproductie. Iontoforese is zo?n behandeling. Hierbij geeft een speciaal apparaat een lage elektrische spanning van zo'n 10 Volt door aan je lichaam. De stroom die vrijkomt leidt tot een verminderde werking van de zweetklieren. Dit effect houdt een aantal dagen aan, maar wanneer de behandeling regelmatig gedaan wordt, gaat de zweethoeveelheid weer terug naar een normale standaard.
9: Botox
Het klinkt misschien raar, maar het werkt écht: botox. Wanneer je overmatig zweet en niets anders lijkt te werken, kan een botoxbehandeling onder je oksels vruchten afwerpen. Botox kan ook worden ingespoten in je handen en je voetzolen, maar dit is erg pijnlijk. Bovendien werkt de behandeling onder je oksels een stuk langer. Botox blokkeert het zweetsignaal tussen de zenuwen in de huid en de zweetklieren, waardoor de werking hiervan tijdelijk wordt geremd. Het effect hiervan kan een aantal maanden aanhouden.
10: Wees zelfverzekerd
Last, but not least: zorg dat de zweetgeurtjes je zelfvertrouwen niet aantasten. Nergens voor nodig! Dit probleem is (helaas) erg herkenbaar, wat ook betekent dat iedereen er weleens last van heeft gehad. So be it! Kop op en maak je niet druk over je zweet. Deodorant en een schoon shirtje in je tas, en het zweet hoeft jouw humeur niet te beïnvloeden!
Mocht je, na het toepassen van deze tips, nog steeds denken dat jij abnormaal veel zweet, én heb je hier enorm veel last van? Dan is het misschien nuttig om eens langs de dokter te gaan. Misschien ben je één van de duizenden (!) mensen die last heeft van hyperhidrosis. Kijk voor meer informatie hierover hier.
Wat doe jij (in de zomer) tegen irritante zweetgeurtjes?