⁠Feit of fabel: trek je spinnen aan door crème?

Lichaam door Juliët

Wij krijgen hier spontaan de kriebels van: je smeert crème op je gezicht en er komt ineens een spin op je af. Het is ook nog niet eens zomaar eentje, namelijk een indrukwekkend grote wolfspin. Je zou denken dat dit bijna geen toeval kan zijn. Maar is dit nou wel echt waar?

Crème en spinnen, hoe zit dat?

Stel je voor, je smeert lekker je bodycrème aan het op tijdens je relaxmomentje. Maar dan zie je ineens ene spin! In Amerika overkwam dit een vrouw meerdere keren. Ze deelde dit review op de site van Sephora. We kunnen je zeggen dat je hier echt even van opkijkt. De vrouw gaf namelijk aan dat ze dagelijks geconfronteerd werd met wolfspinnen die haar achtervolgden. De reden dat ze dit deelde, is omdat ze mensen wel waarschuwen voor dit product. Niet iedereen is nou eenmaal zo'n fan van een spin.

Deze recensie trok dan ook meteen de aandacht in de media. Binnen de kortste keren stonden er beweringen op internet dat crème spinnen zou aantrekken. TikTok werd ook overspoeld met video's over dit onderwerp. Miljoenen keren werd dit bekeken. Maar wat is hier nou van waar?

Wetenschap

Al gauw ontstond er een bericht online met de vraag of er een wetenschappelijke verklaring zou zijn waarom body butter nou een aantrekkingskracht heeft op spinnen. Het zou te maken hebben met de combinatie van de stoffen farnesyl acetaat en hexadecyl acetaat. Deze stoffen komen voor in skincareproducten. In de juiste dosering kunnen ze spinnen aantrekken. Er is uiteindelijk onderzoek gedaan naar het effect van bepaalde feromonen bij spinnen. Dit zijn stoffen met een aantrekkingskracht.

Aantrekking

Wat ondekten ze nu uiteindelijk? In de webben van spinnen werden hoge concentraties van stoffen farnesyl acetaat en hexadecyl acetaat aangetroffen en die hebben net als feromonen een aantrekkingskracht op mannelijke webvormende spinnen. Het is wel belangrijk om te weten dat dit onderzoek is uitgevoerd bij webvormende spinnen en dit zijn andere beestjes dan wolfspinnen. Weet dus dat feromonen heel specifiek zijn en dat dergelijke stoffen hetzelfde effect kunnen hebben op wolfspinnen.

Verklaring

Bij koud weer zoeken wolfspinnen vaker hun toevlucht in huizen voor beschutting. Volgens experts is er eerder sprake van toeval. Zij zien geen verband tussen de geruchten van de mevrouw en de feiten die er zijn. Nu vraag je je vast af of de genoemde stoffen in meer skincareproducten voorkomen? Ja en nee. Ze komen wel eens voor in parfum, maar je treft ze ook in de natuur aan. Denk aan citrusvruchten, blauwe gave of verschillende insecten.

Maar hoe is dit dan al met al afgelopen? Het bedrijf van de Braziliaanse body butter heeft gereageerd op de geruchten. Dit deden ze met feiten en humor. Ze gaven aan dat hun producten vrij zijn van de genoemde stoffen. De enorme aantrekkingskracht zou afkomstig zijn van mensen en niet van spinnen. Kortom, geloof niet gelijk alles wat je online tegenkomt. Check daarom altijd even je bronnen. Jij kan met een gerust hart body crème blijven smeren. Ongwenst harig en potig gezelschap zal niet zomaar verschijnen.