Feit of fabel: paracetamol helpt je beter slapen

Sport & gezondheid door Anjali

Paracetamol doet wonderen tegen hoofdpijn, maar sommigen denken nu ook dat het helpt om sneller in slaap te komen. Is dat ook écht zo?

Paracetamol voor het slapengaan

Om maar gelijk een antwoord te kunnen geven: het medicijn helpt niet om beter te kunnen slapen. Verschillende onderzoekers en hoogleraren laten weten dat deze gedachte niet bewezen is en dat we snel van deze gedachte af moeten zien te komen. Waarom werkt het dan niet? Het pilletje bevat geen slaapmiddel en maakt je niet moe, en het kan ook nog eens gevaarlijk zijn om de pijnstiller als slaappil te gebruiken. Als je bijvoorbeeld rugklachten hebt kan het nemen van paracetamol om te kunnen slapen een ander verhaal zijn. Wanneer je niet kunt slapen door de pijn, kun je maar wel beter de pijn bestrijden door een pijnstiller te nemen voor het slapengaan. Maar het gebruik van een pijnstiller om alleen maar beter te kunnen slapen, kan erg gevaarlijk zijn.

Dagelijks pijnstillers

Waarom is het dan erg gevaarlijk om een pijnstiller te gebruiken om beter of sneller te kunnen slapen? Nou, als je te veel of te lang pijnstillers slikt, kun je leverschade oplopen. Ook andere medicatie kan vaak paracetamol bevatten, en je kunt het ongemerkt binnenkrijgen wanneer je andere medicatie voorgeschreven krijgt. Je krijgt daarom al meer binnen dan je denkt, maar heb je last van serieuze slaapproblemen? Raadpleeg dan altijd een arts en bespreek de opties van slaapmedicatie.

Placebo?

Als het dan niet werkt en het eigenlijk ook helemaal niet goed voor je is, waarom hebben sommige mensen dan het gevoel dat het hen een betere nachtrust geeft? Dat is lastig te zeggen, maar een grote kans is het placebo-effect. Eind 2021 publiceerde het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Pharmacy Practice een groot overzichtsonderzoek waarin verschillende studies naar het gebruik en de werking van paracetamol en slaap met elkaar vergeleken werden. In de helft van de studies zagen de onderzoekers dat de pijnstiller geen impact heeft op de slaap, of zelfs juist een negatieve impact. In de andere helft zagen ze dat mensen wél beter konden slapen. Hoe dat kan? Volgens onderzoekers kan daar het placebo-effect bij komen kijken: als je gelooft dat iets werkt, werkt het vaak ook. Als jij gelooft dat paracetamol je beter, dieper en langer kan laten slapen, val je toch beter en dieper in slaap, en slaap je ook langer. Maar wetenschappelijk is dit niet bewezen, dus we houden de stelling bij een fabel.