Deze signalen van hartproblemen moet je kennen

Sport & gezondheid door Maya Luz

Ons hart is een van onze belangrijkste organen. Het is altijd goed om onze gezondheid in de gaten te houden, maar met dit orgaan is dit misschien wel het allerbelangrijkst. Zeker in onze jongere jaren kunnen we vergeten om op te letten als het op onze gezondheid aankomt. Daarom zijn dit de signalen van hartproblemen die alle jonge mensen moet kennen.

Lees ook: Een goede nachtrust: met deze tips zul je beter slapen

Je voelt je moe en buiten adem zonder reden

Je hart pompt zuurstof en andere voedingsstoffen door je lichaam die ervoor zorgen dat jij energiek blijft. Als dit proces wordt verstoord, kan je die energie snel kwijtraken. Bij vrouwen kan dit een teken van hartfalen zijn. Als dit iets is waar je altijd al tegenaan loopt, dan zal dit waarschijnlijk niet het geval zijn. Maar als je opeens niet meer je dagelijkse taken kunt doen zonder buiten adem te raken, is het misschien tijd om aan de bel te trekken.

Je voelt je duizelig of valt zelfs flauw

Wanneer je flauwvalt betekent dit vaak dat er niet genoeg bloed naar je hersenen stroomt. En vaak flauwvallen zonder reden is niet normaal. Constant het gevoel hebben dat je gaat flauwvallen in rust is verontrustend, maar dit gevoel hebben tijdens het sporten is ook niet normaal. En je hoeft niet per se echt flauw te vallen om dit als een signaal van hartproblemen te zien. Je constant onverklaarbaar duizelig voelen is ook geen goed teken.

Je voelt druk op je bovenlichaam

Druk op je bovenlichaam kan door veel verschillende dingen veroorzaakt worden. Er zitten daar natuurlijk nog meer belangrijke organen zoals je longen. Toch is pijn op de borst vaak wel een teken dat er iets mis is met je hart. Deze pijn kan je ook voelen in je keel, schouders, armen, kaak of je rug. Daarnaast kan een constante misselijkheid en koud zweet hier ook mee gepaard gaan.

Je hartslag gaat opeens omhoog of je krijgt paniekaanvallen zonder reden

Je hartslag kan om allerlei redenen opeens omhoog gaan. Denk aan het drinken van veel koffie, stress of het zien van je crush. Maar als je hart zonder reden opeens tekeer begint te gaan, kan dit betekenen dat er meer aan de hand is. Wanneer je hartritme verstoort kan dit voelen als gebonk in je borstkas, maar je kan het ook voelen als je hart opeens anders klopt dan normaal. Dit hoeft niet altijd op hartproblemen te wijzen, maar het is nooit verkeerd om ernaar te laten kijken.

Meerdere symptomen plus slecht slapen kan wijzen op hartproblemen

Als je een of meerdere van de hierboven problemen herkent, en je slaapt ook nog eens slecht, dan kan dit een teken zijn van hartproblemen. Dit komt doordat je tijdens het slapen plat ligt. Je bloed stroomt dan van je benen naar je hart, wat het orgaan kan overweldigen. Dit kan ervoor zorgen dat je moeite krijgt met ademhalen tijdens het slapen en daardoor opeens buiten adem wakker wordt. Als dit iets is dat je regelmatig meemaakt, is het geen slecht idee om medische hulp in te schakelen.