Een goede nachtrust: met deze tips zul je beter slapen

Sport & gezondheid door Djamila

Een goede nachtrust is erg belangrijk voor het functioneren gedurende de dag. Slaap is nodig om je lichaam en hersenen te laten herstellen en indrukken te kunnen verwerken. Als je 's nachts goed slaapt, kun je overdag gemakkelijker omgaan met stress en spanning. Een goede nachtrust kan ook het risico op ziekten verminderen. Deze tips garanderen dat je beter slaapt, en alerter wakker wordt.

Zorg voor een goede slaapomgeving

Hoe moeilijker het is om in slaap te vallen, hoe waarschijnlijker het is dat de slaap wordt verstoord omdat de slaapkamer niet de juiste omstandigheden biedt voor een goede nachtrust. Probeer ervoor te zorgen dat de slaapkamer donker is, en dat de kamer geventileerd en koel is als je naar bed gaat. Als het niet mogelijk is om alle geluiden uit de slaapkamer buiten te sluiten, bijvoorbeeld het geluid van verkeer buiten, probeer dan oordopjes te gebruiken. Zorg er ook voor dat het bed een prettige, comfortabele plek is om in te kruipen. Zo moet het matras de juiste ondersteuning voor je rug bieden. Fleur het bed op met een leuk dekbed van Hipdekbedovertrek, zodat het bed een fijne plaats is om te zijn.

Houd een routine aan voor je gaat slapen 

Door een routine te creëren voor je gaat slapen en je daar ook aan te houden, krijgen lichaam en geest een duidelijke indicatie dat het tijd is om naar bed te gaan. Vul deze routine in met gewoontes die het slapengaan bevorderen. Begin ermee om op tijd alle schermen uit te zetten, zoals van smartphones of tablets. De onophoudelijke stroom aan informatie belasten de hersenen in de loop van de dag. Let er op dat je je 's avonds op tijd afschermt voor deze toevoer van informatie, en gun jezelf een pauze van het in je opnemen van mededelingen, nieuwtjes en social media berichten. Doe in plaats daarvan iets waarvan je tot rust komt, zoals een boek lezen of naar een luisterboek of muziek luisteren. We zijn allemaal verschillend en we ontspannen op verschillende manieren. Denk daarom na over wat je kunt doen of laten om je goed te helpen relaxen, en integreer dit in je avondroutine. Leer jezelf ook aan om elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan. Zo leer je je lichaam op een vast moment om rust te nemen.

Zorg ook overdag voor jezelf 

Niet alleen de tijd voor je gaat slapen, maar je hele dagindeling is van belang voor je nachtrust. Zo is het aan te raden om regelmatig en gezond te eten. Met voeding kun je je energieniveau effectief reguleren. Op deze manier neemt de slaapdruk in de loop van de dag toe. Wanneer je een paar uur voor het naar bed gaan een goede, voedzame maaltijd nuttigt, zal het waarschijnlijk makkelijker zijn om in slaap te vallen. Ook voldoende beweging overdag bevordert de slaap. Als je aan lichaamsbeweging doet, zal het lichaam behoefte hebben aan rust en herstel waardoor de slaap dieper zal zijn. Hierbij is het niet noodzakelijk om zware sporten te beoefenen: ook lichte lichamelijke inspanning heeft een positief effect.