Een kantoorbaan? Zo beweeg je goed na het werk

Sport & gezondheid door Claire

Je hebt een kantoorbaan en werkt van negen tot vijf uur achter een bureau. Met misschien een half uurtje pauze beweeg je niet veel. Zitten is slecht voor je en dat merk je. Het is daarom goed om na je werk even goed te bewegen of sporten. Hierbij voorbeelden van beweging die je in de avond doet.

Zo beweeg je goed na je werk

Zitten is slecht 

Zitten is niet goed voor je lichaam en wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Als je op een stoel zit, hoeft je lichaam niet veel zelf meer te doen, daardoor heb je na een bepaalde tijd klachten zoals rugpijn, nekpijn en op lange termijn osteoporose (botontkalking), diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas. Het neemt onze energie weg en we voelen ons na een tijdje moe en leeg. Hoog tijd dus om dit in de avond voor een deel in te halen.

 

Een wandelingetje na het eten

Je zit dus de hele dag, komt niet veel buiten en bent de hele tijd productief. Je zit de hele tijd in je hoofd, waardoor je weinig tot geen tijd hebt om aan iets anders te denken. Vaak stop je daar niet mee als je naar huis gaat. Als je met de trein gaat zit je waarschijnlijk op je telefoon tegen de ‘verveling’ en thuis moeten we weer door naar de kinderen, zorgen dat er eten op tafel staat of een nieuwe aflevering van die serie bekijken. Een goed idee dus om even een moment te nemen waarin je even tot rust komt en buiten bent. Een wandeling na het eten is daarvoor fijn. Het ontstrest, zorgt voor een betere nachtrust en, omdat je het na het eten doet, stimuleert het je spijsvertering en helpt het voor een gezonde bloeddruk en een betere vetstofwisseling. Lekker even lopen na het eten dus!

Fietsen of lopen

Misschien al eens vaker gehoord, maar ga eens lopend of fietsend naar je werk. Wanneer je fietst ben je ook even uit je hoofd. Is het door de afstand niet mogelijk? Probeer dan dingen waardoor je wel even die beweging hebt. Stap een halte ervoor uit bij de halte waar je er altijd uit moet of parkeer de auto op een plek waar je nog een klein stukje naar kantoor loopt. Zo ben je nog even buiten.

 

Sporten

Misschien niet altijd motivatie voor, maar voor mensen met een kantoorbaan zijn sporten die je 's avonds doet een geweldige manier om fit te blijven. Er zijn genoeg sporten die je in de avond beoefent, want je bent echt niet de enige. Denk aan hardlopen, joggen of het volgen van danslessen of yoga. Er is altijd wel een mogelijkheid, als je er maar tijd en zin voor maakt.

 

Tip: verheug je tijdens je werk al op je sportavondje. Zo motiveer je jezelf om toch lekker te gaan. Het is goed voor je en het doet je mentaal ook een hoop. Zweet die stress maar lekker van je lijf af. Het doet je goed.

Lees ook: Wist jij dit al? Met deze activiteit verbrand je enorm veel calorieën