Tel je uit gewoonte je calorieën? Zo stop je ermee

Sport & gezondheid door Maya Luz

Om een gezond leven te leiden, is het goed om een beetje te weten wat je eet. Maar automatisch je calorieën tellen kan ervoor zorgen dat je een negatieve relatie ontwikkelt met eten. Wil jij jouw relatie met eten verbeteren? Dit is hoe je kunt stoppen met calorieën tellen uit automatisme.

Lees ook: Te veel water drinken is ook niet goed voor je: waarom je moet oppassen met 'overhydrateren'

Probeer journalling als tussenfase

Als je het lastig vindt om niet bij te houden wat je eet, kun je een soort eetdagboek bijhouden. De kans is groot dat je dit al deed, in een app of op papier, maar het doel is nu om minder te focussen op wat je eet en meer op hoe je je voelt. Schrijf in plaats van de calolrieën op hoeveel honger je had voordat je ging eten en hoe je je voelde nadat je hebt gegeten. Je schrijft natuurlijk nog steeds wel op wat je at, maar daar blijft het ook bij. Hierdoor verplaats je de focus van de getalletjes naar het gevoel dat je krijgt van eten. Dit zorgt er na een tijdje voor dat je een gezondere relatie kunt opbouwen met eten.

Maak er een gewoonte van om calorie-informatie te bedekken

Verpakkingen van eten horen ons te vertellen hoeveel calorieën erin zitten. Je kunt ze dus ook niet volledig vermijden. Maar als je wil stoppen met calorieën tellen is het zeker geen slecht idee om deze informatie te bedekken zodra je een product hebt gekocht. Bedek het met tape of met stift zodat je er niet meer mee geconfronteerd kan worden. De kans bestaat dat je al weet welk getal er onder de tape staat. Maar doordat je het uit het zicht haalt is de kans kleiner dat je er op gaat fixeren. Na een tijdje zal je ook minder geneigd zijn om de labels überhaupt te bekijken.

Verander het onderwerp wanneer iemand begint te praten over calorieën

Wanneer je een verandering wil maken in je leven heb je wilskracht nodig, en andere mensen kunnen hier een grote rol in spelen. Een gesprek met iemand over calorieën tellen kan nogal triggering zijn. Ze kunnen dingen zeggen die jou weer het gevoel geven dat je obsessief naar de getalletjes moet gaan kijken. Dat is vervelend want je kan moeilijk tegen iedereen in je leven dat ze nooit meer over dit onderwerp mogen praten. Om dit wat subtieler aan te pakken, kun je voorzichtig proberen om het gespreksonderwerp weg te sturen van dit specifieke punt. Zo vermijd je gedoe en wordt je ook niet getriggerd.

Leid jezelf af wanneer je merkt dat je begint te tellen

Stoppen met automatisch calorieën tellen is moeilijk. Het is iets dat je automatisch doet, ofwel een gewoonte. En een gewoonte veranderen doe je niet zomaar. De beste manier om een gewoonte te veranderen is door het gedrag te vervangen door een nieuwe gewoonte. Leid jezelf af wanneer je het gevoel krijgt dat je je calorieën wil gaan tellen. Doe dit bijvoorbeeld door je te focussen op hoe je je maaltijd ervaart. Wat proef je precies? Welke smaken zitten er in je maaltijd? Dit wordt dan na een tijdje een nieuwe gewoonte.