Een marathon rennen: is het echt gezond voor je?
Hardlopen, you love it or you hate it. Wie van hardlopen houdt, heeft vast wel eens gecontempleerd een marathon te gaan rennen. Zo'n marathon doen is een fysieke activiteit en zou daarom heel gezond moeten zijn. Maar hoe healthy is het nu écht om 42 kilometer op één dag te lopen? Wij zochten het voor je uit. Lees gauw verder!
Lees ook: Te veel water drinken is ook niet goed voor je: waarom je moet oppassen met 'overhydrateren'
Is een marathon rennen gezond voor je?
Hoewel je zou denken dat (fanatiek) hardlopen alleen maar positieve effecten heeft op je lichaam, zit de vork toch een beetje anders in de steel. Ja, hardlopen is een gezonde fysieke activiteit, maar het heeft ook z'n nadelen. Zeker als je besluit voor een marathon te trainen en 'm ook daadwerkelijk te rennen. Want, 42 kilometer en 195 meter, is dat niet een beetje te veel gevraagd van je lichaam?
Aanslag op je lichaam
Niet-hardlopers zouden er niet aan moeten denken, een marathon rennen. Toch is deze bucketlist-activiteit er een waar steeds meer mensen zich voor inschrijven. Inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels vertelt aan RTL Nieuws hierover: "Een marathon rennen is een mooie uitdaging, en zeker het traject ernaartoe. De training en de voorbereiding zorgen ervoor dat je een gezonde leefstijl aanneemt." Deze inspanningsfysioloog heeft mooie woorden voor de activiteit over, maar erkent ook de negatieve kanten aan een marathon. "Als we kijken naar de maraton an sich, dan is dat echt een extreme inspanning en een aanslag op je lichaam. Denk aan oververhitting, schade aan spieren en gewrichten en in extreme gevallen kan het hartproblemen veroorzaken".
Gezondheidsvoordelen
Waarom zou je er dan toch voor kiezen om een marathon te lopen? Volgens Thijs Eijsvogels zitten de gezondheidsvoordelen vooral in de periode voor de marathon. "Je gaat meer trainen, je verbetert je fitheid en je verliest waarschijnlijk wat gewicht. Daarnaast nemen de langetermijnrisico’s op het ontwikkelen van bijvoorbeeld kanker en diabetes af".
Al met al kan een marathon rennen dus veel voordelen hebben, maar gaat er iets mis (tijdens het trainen of de wedstrijd zelf), dan kan het ook écht mis zijn. Ons advies: probeer je grenzen te verleggen, maar ga er zeker niet overheen. Een blessure is een blessure en soms is stoppen uiteindelijk beter dan doorgaan. Bij twijfel, raadpleeg dan ook absoluut je huisarts of fysiotherapeut.