Wat is slut-shaming en wat doen we er tegen?
Hoewel het altijd al een ding is geweest, gebeurt slut-shaming tegenwoordig steeds meer. Vooral de sociale media kanalen maken het erg makkelijk. Maar wat houdt slut-shaming nou eigenlijk precies in? En wat doen we er tegen? Wij vertellen het je in dit artikel.
Wat houdt slut-shaming in?
Het bekritiseren, vernederen of belachelijk maken van mensen omwille hun seksuele gedrag wordt gezien als slut-shaming. Vooral meisjes en vrouwen hebben last van deze vorm van pesten. Wanneer zij zich niet gedragen naar de traditionele genderrollen, krijgen zij al snel de term ‘slet’ of ‘hoer’ naar hun hoofd geslingerd. De slachtoffers van slut-shaming worden mogelijk veroordeeld om het aantal bedpartners, hun expliciete kledingstijl en zelfs bij het hebben van een uitgesproken mening. Het gebeurt zowel online als offline. Not cool!
Waarom slut-shamen mensen?
Inderdaad: waarom? Waarom zou je iemand naar beneden halen, alleen omdat haar gedrag zogenaamd niet past bij de traditionele genderrollen? Er zijn meerdere mogelijke verklaringen voor dit pestgedrag. Onzekerheid of jaloezie is er één van. Op het moment dat iemand zich geïntimideerd voelt door een meisje is de kans groot dat iemand begint met slut-shamen. Dit doen ze om hun eigen zelfvertrouwen een boost te geven of om iemands positie onderuit te halen. Daarnaast is het mogelijk dat iemand niet goed om weet te gaan met afwijzingen. Waardoor diegene uit wraak de ander gaat slut-shamen, puur om zichzelf beter te laten voelen. Tenslotte is ook de sociale status mogelijk een factor bij slut-shaming. Voor meisjes is het een manier om zich te onderscheiden van de ‘slechte’ meisjes. En voor de jongens is het een manier om hun mannelijkheid te bevestigen.
Lees ook: Overspannen of burn-out? Dit zijn de grote verschillen
Wat moet je er tegen doen?
Hoe dan ook, het is onzin om te gaan slut-shamen. Helaas begrijpt niet iedereen dit en daar moet wat aan gebeuren. Maar hoe? De taak ligt bij de ouders en opvoeders om kinderen bij te brengen dat iedereen zijn seksualiteit op zijn eigen manier mag beleven. Daarnaast is ook de rol van omstanders erg belangrijk: spreek een slut-shamer direct aan op zijn of haar gedrag. Op deze manier laat je het slachtoffer weten dat diegene er niet alleen voor staat.
Bepaalde vormen van slut-shaming zijn zelfs strafbaar. Denk hierbij aan secundaire sexting en wraakporno. Mocht jij je in zo’n situatie bevinden en wil je aangifte doen bij de politie, verzamel dan zoveel mogelijk bewijsmateriaal. Ook in situaties die niet strafbaar zijn, maar waar jij wel het slachtoffer bent van online slut-shaming, is het slim om dit te melden bij het sociale media-platform.
Ben jij een slachtoffer (geweest) van slut-shaming? Praat er dan over met vrienden, familie of iemand anders die je vertrouwt. Laat hun jou helpen en ondersteunen. Want het is zéker niet jouw fout!