Kim (23) rookt 10 jointjes per dag: “Ik wil helemaal niet afkicken”
We beginnen onze dag met een ontbijt en vervolgens vertrekken we naar school of werk. Dit ochtendritueel heeft niet iedereen. Zo ook Kim (23) niet. Zij begint elke dag met een jointje. Soms rookt ze wel 10 jointjes per dag. Kim vertelt aan Ze.nl over haar verslaving.
Hoe het allemaal is begonnen
Kim begon op de middelbare school met jointjes roken. Ze kwam uit een onstabiele familie. “Ik ben enig kind. Mijn ouders besloten te scheiden toen ik 5 was. Daarna heb ik mijn vader nooit meer gezien. Mijn moeder was een alcoholist. Tot mijn 12e zat er om de week een andere man op de bank. Vanaf die leeftijd kreeg ik ook vaker ruzie met mijn moeder. Ze gaf meer om de drank dan om mij. En ik? Ik broeide van de puberhormonen.”
In het eerste jaar van haar middelbareschooltijd is Kim een aantal keer van huis weggelopen. Toch belandde ze uiteindelijk telkens weer thuis. Weglopen zorgde voor meer ruzies met haar moeder. “Ik zocht overal toevlucht. Ik trok meestal op met een klasgenootje die altijd sigaretten bij zich had. Ze was één jaar ouder dan ik. Soms rookte ik met haar mee. Maar dat deed me niks. Ik was op zoek naar een zwaarder kalmeringsmiddel.”
Een fijn gevoel
Af en toe pakte Kim stiekem drank van haar moeder. “Ik pronkte ermee. Ik filmde het en stuurde het op naar mijn vrienden. Mijn moeder had het toch niet door of het boeide haar niet.” Drank bleek niet genoeg. Het gaf haar niet de rust waar ze naar verlangde. “Op mijn 13e werd ik uitgenodigd voor een feestje van een klasgenootje. Er waren wat oudere jongeren daar – ik schat dat ze zo’n 15 of 16 waren. Ze hadden wiet meegenomen en bleken zelf jointjes te draaien. Ik raakte met hen in gesprek en vroeg of een jointje kon proberen. Ik nam een diepe hijs, maar voelde niks.”
De volgende dag stond Kim bij een groep klasgenoten. Sommigen van hen waren iets ouder dan zij. “Ze hadden wiet en hash bij zich en boden het aan. Weer nam ik een diepe hijs. Ik voelde me direct lichter in mijn hoofd”, vertelt ze.
In de ban van de jointjes
Kim had tot haar 18e een vaste vriendenkring. Die vrienden zorgden er altijd voor dat er jointjes waren. “Ik heb ze nooit gevraagd hoe ze aan die joints kwamen. Zolang ik maar jointjes kon roken maakte dat me niet uit.” In het openbaar roken deed ze niet, uit angst voor de politie. “Ik rookte in het huis van vrienden. Ik was bijna elke dag bij hen thuis.”
“Het begon met één jointje per dag op mijn 13e. Toen ik 18 was, lag dit aantal al op 7 jointjes per dag. Vanaf haar 18e kon Kim zelf jointjes kopen in de coffeeshop. “Ik raakte in gesprek met een toerist uit Bulgarije. Hij leerde me hoe ik jointjes kon draaien. Op die manier ben ik meer in mijn eentje gaan roken.” Ze begon zich te distantiëren van haar vriendenkring, en ging steeds minder vaak naar school. Omdat ze meerderjarig was, kon Kim ervoor kiezen om te stoppen met school. En dat deed ze. “Daarna ben ik bij een vriendin gaan wonen die al op zichzelf woonde. Hierdoor hunkerde ik nog meer naar jointjes. Ik zat van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds in de coffeeshop. Ik zag haar pas weer wanneer ik ’s avonds thuiskwam.”
Van zonsondergang tot zonsopgang…
Op haar 20e leerde Kim haar vriend kennen, in de coffeeshop. Het klikte direct. Na een maand trok ze bij hem in. “Hij is een stoner, net als ik. We rookten bijna elke dag samen. Hij rookte 6 jointjes per dag, en ik zat inmiddels tegen de 9 jointjes per dag. Meestal betaalde en draaide hij de jointjes voor me.”
“Inmiddels rook ik 10 jointjes per dag. Ik kan alles stoned doen: werken, boodschappen doen, fietsen, noem het maar op. Ik voel me gewoon prima als ik een jointje opsteek.”
Het verschil tussen nuchter zijn en onder invloed zijn, kent Kim niet meer. “Als ik nuchter ben, heb ik niet echt het gevoel dat ik dat ben. Misschien komt dat doordat ik té veel jointjes rook. Wanneer ik opsta steek ik als eerste een jointje op. De lijn tussen nuchter en onder invloed zijn is flink vervaagd.”
Niet afkicken
Kim heeft nog nooit geprobeerd af te kicken. “Ik houd van mijn leven. Ik wil helemaal niet afkicken. Ik heb geen visie voor de toekomst en leef met de dag.”
Kamp jij met een (drugs)verslaving? Er zijn verschillende manieren om hulp te zoeken:
- Je kunt altijd, zelfs anoniem, contact opnemen met MIND Korrelatie.
- Neem contact op met je huisarts.
De naam Kim is gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.