Overspannen of burn-out? Dit zijn de grote verschillen
De term burn-out wordt steeds vaker gebruikt en men heeft te pas en te onpas 'last van een burn-out'. Waar dit in veel gevallen dan ook daadwerkelijk zo is, zijn er ook situaties waarin een ander woord (erge stress, overspannen of overwerkt) beter gebruikt kan worden. De verschillen tussen een burn-out en overspanning lijken wat vaag, maar ze zijn er wel degelijk.
Lees ook: Druk leven? Deze apps helpen om weer helemaal zen te worden
Overspannen of burn-out? De verschillen
Er zijn veel overeenkomsten bij het hebben van een burn-out of overspanning, maar er zijn ook een paar grote verschillen te noemen. De twee zijn écht niet hetzelfde en het is belangrijk om goed te weten wat beide termen nu precies inhouden. Voer echter geen (zelf)diagnoses uit. Ga naar een huisarts bij eventuele klachten, die kan jou het beste verder helpen.
Wat is een burn-out?
First things first, is het handig om te weten wat een burn-out precies is. Je kunt het letterlijk vertalen naar 'opgebrand'. Je bent dus echt helemaal gaar, om het maar lomp te zeggen. De klachten die je hebt zijn zowel mentaal als fysiek. Je hebt dan niet alleen last van 'gewoon' stress, maar je ervaart ook extreme moeheid, neerslachtigheid en lusteloosheid. Ook depressieve gevoelens komen er soms bij kijken. Fysiek ben je moe, maar ook mentaal ben je uitgeput. Zelfs een goede nachtrust helpt dan niet meer. Door deze oververmoeidheid heb je ook moeite met dingen onthouden, is je focus ver te zoeken en ben je een stuk prikkelbaarder dan normaal.
Maar hoe krijg je dan een burn-out? Als je een langere tijd veel stress ervaren hebt, maakt je lichaam te snel en te veel stresshormonen aan. Hierdoor leef je vooral op adrenaline en op een gegeven moment raakt dat op. Je wordt fysiek uitgeschakeld en hebt geen energie meer. Dit kan komen door een te volle social calender of te veel druk op het werk of school.
Overspannen zijn
Het verschil tussen het hebben van een burn-out en overspannen zijn, zit 'm vooral in het fysieke gedeelte. Je kunt overspanning namelijk zien als een soort voorstadium van een burn-out. Ook zijn depressieve gevoelens niet altijd aanwezig. Je bent wel heel erg gestresst en als je niet oppast, kan overspanning overgaan in een burn-out. Je leeft al op adrenaline, maar een stapje terug doen om gezond te blijven kan nog makkelijk.
Voorkomen is beter dan genezen?
Herstellen van een burn-out kan soms maanden of jaren duren. Het is echt niet niks, dus voorkomen is beter dan genezen. Een burn-out kan jou opeens overvallen met zijn aanwezigheid, maar toch kun je op dagelijkse basis wel aanpassingen doen aan je leven om eventuele stress te voorkomen. Misschien is het beter om minder te gaan werken? Of zijn er wat sociale events die je kunt schrappen? Ga in ieder geval altijd voor je gezondheid en ga voor hulp naar je huisarts.