Feit of fabel: kan je hooikoorts krijgen op latere leeftijd?

Lichaam door Merel

Het voorjaar is weer aangebroken en dat betekent natuurlijk genieten van de langere dagen en het buitenleven. Heerlijk, toch? Nou, helaas zit er ook een keerzijde aan het lenteseizoen. Door eindeloos veel pollen in de lucht krijgen veel mensen namelijk last van hooikoorts. Komt er bij jou ook opeens een kriebelhoest of verstopte neus op, terwijl je hier eerder nooit last van had? Wij vertellen je of je hooikoorts op latere leeftijd kan ontwikkelen.

Lees ook: Dit is waarom steeds meer mensen last hebben van hooikoorts

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor pollen. Dit zijn stuifmeeldeeltjes die bomen en planten verspreiden om zich voort te planten. In het voorjaar zit de lucht er helemaal vol mee en dat is behoorlijk vervelend. Je afweersysteem komt namelijk in actie en laat histamine vrij om de 'bedreiger' aan te vallen. Het gevolg is flink wat sniffen en snotteren. Hatsji! Ook gaan je ogen jeuken of tranen, heb je het benauwd en ben je vaak moe. Niet bepaald fijne klachten, vooral niet als je helemaal happy bent dat het lenteweer aanbreekt. Hooikoorts door bomen begint vaak al in februari of maart, terwijl de graspollen nog wat langer op zich laat wachten, vaak rond april of mei.

Hooikoorts op latere leeftijd

Normaal gesproken krijg je al jong te maken met hooikoorts, meestal tussen je 10e en 30e levensjaar. 'Waar het misgaat, is dat je immuunsysteem een onschuldig stofje bij de eerste kennismaking op de verkeerde manier opslaat.’ Zo kan het zijn dat pollen niet belanden in het mapje ‘vriendelijke stofjes’, maar onder het kopje ‘vijandig’.' Bij de eerstvolgende ontmoeting met het stofje krijg je een allergische reactie. Als een van je ouders last heeft van allergieën, vergroot dat de kans aanzienlijk dat jij er ook vatbaar voor bent.

Geloof het of niet: de ontwikkeling van hooikoorts gebeurt soms van de een op de andere dag. Dit kan dus ook gebeuren op latere leeftijd, terwijl je in de jaren daarvoor nog maar weinig klachten had. Eigenlijk hebben we geen idee hoe dit komt. Het zit vaak wel al in je genen, maar komt nu simpelweg meer tot uiting.

Wel zijn er bepaalde factoren die mogelijk bijdragen aan jouw allergie-ontwikkeling op latere leeftijd. Misschien zijn het veranderingen in leefomgeving, bijvoorbeeld wanneer je besluit naar een groener gebied te verhuizen met meer pollen. Ook luchtkwaliteit speelt een rol: luchtvervuiling zorgt voor een toename aan allergieklachten bij mensen. Bovendien krijgen we door heftigere pieken in het weer (door klimaatverandering), ook heftigere pieken in de hoeveelheid pollen. Problemen met de darmen op latere leeftijd leiden mogelijk ook tot de ontwikkeling van allergieën.

Goed nieuws: je kan over hooikoorts heen groeien! Je lichaam went dan aan het allergeen. Na hun vijftigste hebben de meeste mensen minder of zelfs geen klachten meer en daardoor ziet de toekomst er toch een stukje rooskleuriger uit. Yes!

Tips bij hooikoorts

Al een tijdje last van die vervelende pollen en een beetje ten einde raad? Wij vertellen je hoe je jouw allergie onder de duim houdt met de volgende tips:

  • Plaats horren voor je ramen, want daardoor gaan de pollen minder makkelijk naar binnen.
  • Draag buiten een zonnebril. 
  • Hou de ramen dicht op zonnige dagen met veel wind.
  • Doe de ramen juist open als het net heeft geregend. Dan is er het minste stuifmeel buiten. 
  • Laat je was binnen drogen, want buiten komt er stuifmeel in. 
  • Kijk op internet wanneer er veel stuifmeel in de lucht zit. 
  • Koop neusspray of antihistamine-medicijnen zonder recept bij de drogist.