Wat is een hamerduim?
Misschien heb je er wel eens van gehoord of heb je het zelf: een hamerduim. Een aandoening met een brede duim en brede, korte nagel. Ben je nou benieuwd wat een hamerduim precies is en hoe je eraan en ervan afkomt? Wij vertellen je er alles over.
Hoewel de naam nog wel eens voor verwarring zorgt, is een hamerduim geen duim waar met een hamer op geslagen is. Desalniettemin heeft een hamerduim wel iets weg van een hamer, vandaar ook de naam. Het is een brede duim met een brede, korte nagel.
Lees ook: Dit doe je tegen een telefoon pink
Wat is een hamerduim dan wél?
Een hamerduim, ook wel klauwduim genoemd, is een aandoening aan je duim waarbij deze in een gebogen positie blijft staan. Het eerste kootje in de duim is gebogen en het tweede kootje is recht, waardoor het een gebogen uitstraling heeft. Soms leidt dit tot pijn, stijfheid en beperkingen in de beweging van de duim.
Hoe ontstaat het?
Er bestaan verschillende mogelijke oorzaken voor een hamerduim.
- Zo zorgt artritis, een ziekte waarbij je gewrichten zijn ontstoken, mogelijk voor een afwijking in de duim. Doordat deze ontstekingen mogelijk leiden tot verharding en verkalking van de banden en gewrichten in de hand, blijft de duim in een gebogen positie staan;
- Ook een verwonding aan de hand of duim leidt mogelijk tot beschadiging aan de banden en gewrichten, wat er dus voor zorgt dat de duim in een gebogen positie blijft staan;
- Nog een mogelijkheid is erfelijkheid. Sommige mensen hebben er een erfelijke aanleg voor;
- En dan ten slotte, is het zelfs mogelijk om een hamerduim te ontwikkelen door overmatig gebruik. Bijvoorbeeld door te vaak te knijpen en grijpen.
Lees ook: Handlezen voor beginners: wat zeggen je handen over jou?
Zijn er behandelingen voor?
Ja, afhankelijk van de ernst en oorzaak zijn er behandelingen voor een hamerduim.
- Fysiotherapie helpt bij het versterken en strekken van de banden en spieren in de hand. Hierdoor wordt de duim mogelijk weer in de normale positie gebracht.
- Door een splint te dragen wordt de pijn en stijfheid mogelijk vermindert. Splinting helpt namelijk bij het ondersteunen en recht houden van de duim.
- Injecties met corticosteroïden helpen in sommige gevallen om de ontstekingen en pijn te verminderen.
- Als het nodig is om de banden en gewrichten in de hand te vervangen of repareren, is chirurgie nodig.
- Ter vermindering van de pijn en ontstekingen helpt het om pijnstillers te nemen.