Borderline: dit houdt het in

Psyche & spiritualiteit door Luna

Heftige stemmingswisselingen, geen controle over je emoties en impulsief zijn. Dit gaat over borderline. In Nederland hebben ongeveer 150.000 tot 200.000 de officiële diagnose van deze persoonlijkheidsstoornis. Maar waar kamp je dan eigenlijk precies mee?

Wat is borderline?

Borderline is een persoonlijkheidsstoornis met veel bijwerkingen. Mensen met deze persoonlijkheidsstoornis vinden het lastig om hun emoties onder controle te houden en voelen zich vaak sneller aangevallen. Vaak reageren ze onvoorspelbaar en impulsief, maar ze kunnen zichzelf juist ook heel vlak voelen. Ze lopen vaak vast in het dagelijks leven waardoor ze sneller hun baan opzeggen, het niet behalen van hun opleiding of om vriendschappen en relaties te behouden. Een kleine tegenslag kan bij mensen met borderline al zorgen voor een woedeaanval of depressie.

Gevoelens

Vaak ervaren mensen met borderline intensere emoties, en weten zij hier moeilijker mee om te gaan. Hun emoties kunnen snel wisselen, wat leidt tot impulsief gedrag, dit heeft invloed op het dagelijks functioneren. Ze hebben een grote angst voor afwijzing, daarom houden ze liever afstand en is het voor hen moeilijk om een stabiele relatie op te bouwen. Ook hebben ze snel een vertekend zelfbeeld. Meestal worden ze overspoeld met negatieve gedachten en zijn ze ervan overtuigd dat mensen hen niet leuk vinden.

Symptomen

De meest voorkomende zijn de stemmingswisselingen. Het humeur en gedrag kan zo omslaan, dit gebeurt zomaar. Ook een patroon van onzekere relaties is aanwezig. Het ene moment is het hun favoriete persoon, doen ze alles voor die persoon en waarderen ze diegene. Het volgende moment zijn ze woedend en kleineren ze diegene. Dit doen ze deels ook omdat ze bang zijn dat ze verlaten worden. Impulsief gedrag is ook een onderdeel van deze stoornis. Zonder na te denken kunnen zij ineens hele duidelijke keuzes maken. Denk aan alcohol of drugs gebruiken, gevaarlijk rijden, eetbuien hebben, maar ook zichzelf ineens beschadigen. Dit doen ze meestal om de emotionele pijn minder te laten worden. Vaak hebben mensen met borderline ook een verstoord zelfbeeld, waardoor ze dus niet goed weten wie en wat ze zijn en voelen. Ze kunnen een heftig gevoel van eenzaamheid ervaren, voelen zich snel nutteloos en vinden het daarom lastig om een doel te hebben in het leven. Mensen die dit hebben vaak enorme angst om verlaten of afgewezen te worden, zij hebben dus last van verlatingsangst. Ze kunnen er dan ook alles aan doen om dit niet te laten gebeuren.

Hoe ontstaat borderline?

Deze persoonlijkheidsstoornis kan vaak komen door sociale, biologische en psychische factoren. Erfelijkheid speelt een rol, dus je hebt meer kans om het te hebben als iemand in je familie borderline heeft. Een trauma of onveilige hechting kan ook invloed hebben op de ontwikkeling van borderline.

Behandeling

Of je het kunt behandelen? Meestal wel. Je kunt het in ieder geval stukke minder maken. Enkele veelgebruikte behandelvormen zijn MBT, schematherapie, en ACT. Het ligt er per persoon aan, welke therapie nodig is.