Dit is de sleutel tot het geluk volgens wetenschappers van Harvard

De maatschappij door Maj

We zijn allemaal bezig om de sleutel tot het geluk te vinden, zodat we een gelukkig en zorgeloos leven lijden. Maar nu is de grote vraag: hoe vind je die sleutel tot het geluk? Wetenschappers van Harvard weten hier na 85 jaar onderzoek het langverwachte antwoord op. Volgens deze wetenschappers draait het vooral om fijne en vreugdevolle relaties met de mensen om ons heen.

Dit is de sleutel tot het geluk

Mensen zijn dus gelukkig als ze een goede kring aan mensen om hen heen hebben. Wanneer je een hechte relatie met iemand opbouwt, kan je naast het delen van gelukkige momenten ook meer zorgen bij diegene kwijt. Hierdoor ervaar je minder stress, voel je verbondenheid en is het zelfs mogelijk dat je langer leeft. Zo zegt Shyam Bishen, hoofd van het Centre for Health and Healthcare bij het World Economic Forum: “Duidelijk onderzoek suggereert dat goede sociale relaties een positieve invloed kunnen hebben op de geestelijke gezondheid, wat leidt tot een beter algemeen welzijn en mogelijk bijdraagt aan een langer leven. Sterke sociale banden kunnen emotionele steun bieden, stress verminderen en gevoelens van geluk en verbondenheid vergroten, wat op zijn beurt gunstige effecten kan hebben op de lichamelijke gezondheid en een langer en gezonder leven kan bevorderen."

Lees ook: Je kan vanaf nu openbaar reageren op Instagram Stories

Emotionele band opbouwen

Mensen die een emotionele band hebben opgebouwd met bijvoorbeeld een vriendin of familielid, ervaren minder eenzaamheid, zijn gelukkiger en mentaal gezonder. Daarnaast ervaren ze een betere nachtrust en algemeen welzijn. Genoeg redenen dus om regelmatig af te spreken met je besties. Toch is het wel heel prettig om een aantal goede relaties op te bouwen met mensen die je ook daadwerkelijk kan onderhouden. Het is vooral belangrijk dat je iets persoonlijks kwijt kan bij iemand en dat kan bij een hele grote vriendengroep soms wat lastiger zijjn. De kwaliteit van een relatie is dus ook van belang.

Zo zijn er nog meer ontdekkingen. Verder onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat mensen die met pensioen zijn niet het werk, maar de werkrelaties missen. Het is daarom des te belangrijker een goede relatie op te bouwen met je collega's, wijst onderzoek uit. Zo zegt professor Robert Waldinger, de huidige directeur van het onderzoek. “De mensen die het gelukkigst waren, die het gezondst bleven toen ze ouder werden en die het langst leefden, waren de mensen die de warmste banden hadden met andere mensen.”

Lees ook: Ken je de Siameese tweeling Abby en Brittany Hensel al?