Sleutelparty's: zo zit het - VRIJ-dag

Sleutelparty’s of sleutelfeesten: er wordt vaak over gepraat, maar het fenomeen is voornamelijk nog gehuld in een mantel van mystiek. Wat zijn sleutelparty’s precies en komen ze echt zoveel voor als sommigen beweren? Veel is er niet over te vinden op internet. Ze.nl dook daarom in deze kwestie om het mysterie rondom sleutelfeesten… te ontsleutelen.
Wat is een sleutelparty?
Misschien eerst goed om eens uit te leggen wat een sleutelparty precies is. Een sleutelfeest is een vorm van een orgie, een soort seksfeest eigenlijk. De bedoeling is simpel: je verzamelt een groepje mensen bij elkaar in een even aantal. Op een bepaald moment van de avond, dit kan aan het begin zijn maar ook aan het einde, doen de mannen hun huis- of autosleutels in een pot. Daarna is het aan de vrouwen om uit deze pot een sleutel te vissen. Het is dan de bedoeling om met de eigenaar van de sleutel naar huis te gaan voor seks. Deze seks kan ook plaatsvinden in het huis waar de sleutelparty plaatsvindt.
Lees ook: Topwip: De allergeilste zomer met de knappe buurman
De tekst gaat door onder de video.
Bestaan sleutelparty’s echt?
Sleutelfeesten zijn niets nieuws. Al tientallen jaren doen er verhalen de rondte over deze geheime afspraken tussen groepen vrienden. Groepsseks, orgies of een gangbang an sich is zelfs al eeuwen oud, er bestaan tekeningen van honderden jaren geleden waarop er meerdere personen seks met elkaar hebben. Toch waren het met name de jaren ’70 dat sleutelparty’s steeds meer bekendheid genereerden. Dit zal ongetwijfeld iets met de opkomst van de vrije seks te maken hebben gehad. Een anonieme bron vertelt aan de redactie: “Ja zeker dat er in die tijd sleutelfeesten zijn gehouden. Dat gebeurde ook bij mij in de straat. Je moet je voorstellen dat er toen nog amper festivals waren, dit was een manier voor stelletjes om toch de spanning van nieuwe seks op te zoeken. Daarbij: het is spannend, maar niet zo openlijk als bijvoorbeeld een parenclub, je doet het immers met een bekende club mensen.”
Sleutelfeest anno nu
Wellicht dat de grootste piek inmiddels dus alweer een aantal jaren achter ons ligt. Toch gaan er nog altijd geruchten rond over het fenomeen. Zo zouden er regelmatig sleutelfeesten in het Amsterdamse IJburg worden gehouden, de hoofdstedelijke vinexwijk vol jonge gezinnen. Een urban myth? Na wat vragen aan IJburg-bewoners zelf komen we ook niet veel verder. Zo verklaart een inwoonster: “Sleutelparty’s… ja het schijnt veel te gebeuren hier op IJburg. Zelf heb ik er nog nooit iets van gemerkt, maar ik heb het al zo vaak gehoord dat het bijna wel waar móet zijn.”
Of sleutelparty’s nog steeds echt bestaan? De urban mythe erover blijft in ieder geval vrij hardnekkig…
Lees ook: Mariska (20) doet aan ageplay: 'Ik speel in bed een meisje tussen de 7 en 14 jaar'
Veelgestelde vragen
Waar komt het idee van een sleutelparty vandaan?
Het idee van een sleutelfeest zou zijn ontstaan in de jaren '60 en '70 in de Verenigde Staten, tijdens de seksuele revolutie. Het werd bekend als een discreet fenomeen onder bepaalde sociale kringen, maar of het echt zo wijdverspreid was als soms wordt beweerd, is discutabel.
Hoe organiseer je een sleutelparty?
Om een sleutelfeest te organiseren, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met alle deelnemers over de regels en verwachtingen. Gasten laten bij binnenkomst hun sleutels in een bak doen, waarna er willekeurig paren worden gevormd. De sfeer en het doel van het feest kunnen variëren, afhankelijk van de insteek van de organisator.
Is een sleutelfeest alleen bedoeld voor swingers?
Hoewel een sleutelparty vaak geassocieerd wordt met swingers, hoeft dat niet altijd het geval te zijn. In sommige gevallen wordt het concept gebruikt als een luchtig en speels thema voor een feest zonder romantische of seksuele bedoelingen, bijvoorbeeld als een ijsbreker bij sociale bijeenkomsten.