Dit is de beste tijd om jouw kopje koffie te drinken

Eten door Anne-Fleur

Het drinken van koffie (en het binnenkrijgen van cafeïne) kan een heuse verslaving zijn en hoewel het ontzettend lekker is om dit drankje te drinken, is het niet verstandig om het de hele dag door te drinken. Zo'n 79 procent van de Nederlanders drinkt ten minste één keer per week koffie. Zo'n 66 procent geniet dagelijks van een bakkie leut en waarschijnlijk blijft het bij deze groep ook niet bij die ene kop koffie. Benieuwd naar de beste tijd om je kopje koffie te drinken? Lees gauw verder!

Lees ook: Voor de koffieleuten: met deze hack voorkom je gele aanslag op je tanden

De beste tijd om je kopje koffie te drinken

Iets als 'de beste tijd' bestaat niet, want het werkt voor iedereen anders. Elk mens reageert dan ook anders op koffie (en cafeïne) en zal daarom ook zelf een beetje moeten bepalen wat goed voelt. Heb je toch een soort rode draad nodig? Dan kunnen wij je natuurlijk alsnog helpen. Lang verhaal kort is dat je het beste je kopje koffie kunt drinken wanneer je cortisolniveau op z'n allerlaagst is!

Cortisolniveau

Zoals je wellicht wel weet maakt ons lichaam cortisol aan. Dit hormoon heeft invloed op je slaap-waakritme, spijsvertering en je afweersysteem. In de ochtend maakt je lichaam meer cortisol aan om gemakkelijker wakker te worden en 's avonds weer minder, zodat je goed in slaap kan vallen. Handig hé? Anyway, cafeïne remt de productie van cortisol in ons lichaam af. Nadat je een kop koffie hebt gedronken gaat de cafeïne na een paar na minuten zijn werk doen en er komt cortisol vrij in je lichaam. Dit is waarom je een boost in energie en focus voelt door koffie. Daarom kun je het beste koffie drinken op het moment dat het cortisolniveau op z'n laagst is. Voor de meeste mensen zal dat moment tussen tien uur ’s ochtends en twaalf uur ’s middags of tussen twee uur ’s middags en vijf uur ’s middags liggen.

Laatste kopje van de dag

Ben jij een koffieleut die de hele dag door koffie drinkt? Je bent vast niet de enige. Uit recent onderzoek is gebleken dat je misschien toch beter niet 's avonds laat nog een kop achterover slaat. In het onderzoek is vastgesteld dat je 8,8 uur voor het slapen gaan zou moeten stoppen met het cafeïne. Reken maar eens uit met je bedtijd. Als je om 23.00 uur naar bed gaat, zou je om 14.00 uur je laatste kopje cafeïne moeten drinken. Dat is vroeger dan we dachten. Nu kun je dit goed combineren met de beste tijd voor jouw eerste kopje koffie van de dag.