4x tips voor een gezellig (maar goedkoop) vrienden diner

Eten door Anjali

Zin in een leuke avond eten met vrienden, maar geen zin om er heel veel geld aan uit te geven? Zo organiseer je een gezellig maar goedkoop vriendendiner.

1. Drankjes voor het vriendendiner

Houden jullie gezamenlijk erg van cocktails? Dan kun je die natuurlijk bestellen in een café, maar als je thuis iets organiseert wordt dat iets lastiger. Vaak moet je veel in huis halen voor maar één soort cocktail en heb je niet alles van het ingrediënt nodig, wat erg zonde is voor zowel het product als je portemonnee. Wellicht kunnen je vrienden je daarbij helpen: heb je bijvoorbeeld geen sap? Dan kan het goed zijn dat zij dat wel nog in de koelkast hebben staan. En die fles drank waar je maar een paar centiliters van nodig hebt heeft iemand anders vast ook wel.

Een goede fles wijn of een lekkere speciaalbier is wat lastiger om te maken, maar andere drankjes kun je ook prima zelf maken. Denk bijvoorbeeld aan ice tea of maak je fles water wat mooier door er munt, komkommer en citroen bij te doen. Zo maak je van ieder drankje op het vriendendiner een beleving.

2. Bring Your Own

Organiseer een BYO-feestje: iedereen mag zelf iets meenemen, zoals drankjes, snacks, toetjes of hun lievelingsgerecht. Laat bijvoorbeeld iedereen iets meenemen voor op een barbeque: de één neemt vlees mee, de andere vega(n) hapjes, nog een zelfgemaakte salade erbij en weer een ander denkt aan de drankjes. Zo kun je steeds weer nieuwe dingen proeven én wordt het vriendendiner niet zo duur.

3. Groentenplankjes

Kijk, een kaas- of vleesplank is natuurlijk heel erg lekker, maar kan ook aardig in de kosten oplopen. Je kunt dan ook kiezen voor iets anders lekkers als voorgerecht, zoals een groenteplankje met lekkere dips. Meng bijvoorbeeld wat yogurt met kruiden voor de dip, en leg er wortels, komkommer, radijsjes, selderij en paprika's omheen. En als je dan nog groenten overhoudt kun je dat de volgende dag gebruiken voor in de soep of een salade.

4. Simpel menu

We snappen het: je wil graag groots uitpakken voor dit diner. Je hebt waarschijnlijk al ontelbaar lekkere recepten gevonden waar je de hele dag mee bezig zult zijn om ze te bereiden. Misschien wel die heerlijke salade met burrata, de moeilijk-te-maken beef wellington of een toetje met veel te veel ingrediënten. Toch kan een simpel menu net zo goed scoren, zonder dat je er teveel tijd en geld aan kwijt bent. Misschien kun je de burratasalade omruilen met een bruscetta, de beef wellington vervangen door een goede pasta en het moeilijke toetje inruilen voor een lekker ijsje met wat fruit? Een vriendendiner gaat niet om culinare vaardigehden, maar juist gezellig bij elkaar komen.