5 dingen die je beter niet kunt zeggen tijdens een sollicitatiegesprek

Werk & studie door Anne-Fleur

Yay! Eindelijk heb je een sollicitatiegesprek gefixt. Misschien moest het even duren, maar it's time to shine. Zo'n gesprek voor een potentiële nieuwe baan is natuurlijk mega spannend, maar met déze tips over wat je níet moet zeggen tijdens het interview lukt het je sowieso. Lees snel verder!

Lees ook: Zo kun je het beste samenwerken met die vervelende collega

Dingen die je niet tijdens een sollicitatiegesprek moet zeggen

Knoop het goed in je oren, want het kan je uiteindelijk je baan kosten als je deze dingen benoemt tijdens je sollicitatiegesprek. Succes!

1. Meteen over vrije dagen en vakanties beginnen

Een gesprek kan hartstikke goed gaan, maar een onderwerp als vakanties, verlof of vrije dagen kun je echt beter achterwege laten tijdens zo'n gesprek. Je wil werken toch? Dan is het natuurlijk geen goed idee om meteen te beginnen over periodes waarop je niet wil/kan werken.

2. Negatieve dingen over je oude baan zeggen

Als je vervelende dingen over je oude baan zegt, kun je dat ook over je nieuwe baan doen, denken bazen. Het is niet netjes om je oude baan af te kraken, ook al had je er een stomme tijd. Een nieuwe collega of manager zal het veel meer waarderen als je respectvol met anderen om kan gaan, vooral achter hun rug om.

3. Geen zwakke plekken hebben

Ja ja, we weten het, jij bent een topkeuze voor deze baan. Maar... niemand is perfect. Je moet in een gesprek dan wel laten zien dat jij de beste bent, maar je kunt ook de beste met zwakke plekken zijn. Iedereen heeft wel iets waar 'ie minder goed in is. En nee, perfectionistisch zijn telt niet mee.

4. Geen vragen hebben

Een goede manier om geïnteresseerd en voorbereid aan te komen bij je sollicitatiegesprek is door veel vragen te hebben. Vaak aan het einde van zo'n gesprek vraagt je interviewer of je nog vragen hebt. Beantwoord dit nóóit met: 'Nee, ik heb geen vragen'. Ook al heb je eigenlijk geen vragen, stel er toch maar één. Iets als: 'Hoe ziet een normale dag er bij jullie uit?' bijvoorbeeld.

5. Meteen over promoties beginnen

In een sollicitatiegesprek solliciteer je naar een functie. Voor die functie heb je dus ook een gesprek gekregen. Het is dan echt geen goed idee om direct over promotiemogelijkheden te beginnen. Hiermee suggereer je eigenlijk dat je snel van deze baan af wil en hogerop wil komen. Uiteindelijk wil je dat misschien ook wel, maar zorg eerst maar eens dat je deze nieuwe baan überhaupt krijgt. Promotie vragen, dat doe je later maar.