Zo kun je het beste samenwerken met die vervelende collega

Werk & studie door Anne-Fleur

Je hebt vast weleens te maken gehad met een collega waar je nu eenmaal niet zo goed mee kan. Misschien zit jij hier nu wel mee, of ben je zelf die vervelende persoon (grapje natuurlijk). Een collega is iemand waar je overdag en gedurende de week veel mee samen bent, dus het kan soms voor moeilijke situaties zorgen als jullie eigenlijk niet samen door één deur kunnen. Met déze tips kun je toch op een goede manier met deze persoon samenwerken.

Lees ook: Busted! Dit is de meest gebruikte thuiswerksmoes

Samenwerken met een vervelende collega

Inmiddels is deze persoon je flink op de zenuwen gaan werken: die ene collega. Als je 'm kon ontslaan, had je het gedaan, maar helaas samenwerken zul je moeten. Het botert misschien niet zo goed tussen jullie, maar dat is geen reden om slecht werk af te leveren of zelfs je carrière in gevaar te brengen. Om je te helpen beter om te gaan met deze persoon, hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet, waardoor samenwerken weer een makkie wordt.

Ga de confrontatie aan

Dit is misschien het laatste wat je wil doen, maar de confrontatie aangaan met je collega is wel heel slim om te doen. Pak het probleem gewoon direct aan. Ga een-op-een zitten met deze persoon en gooi eruit wat je dwarszit. Heeft 'ie vervelende opmerkingen gemaakt? Of hebben jullie een flinke ruzie op de werkvloer gehad? Maak het bespreekbaar en vertel eerlijk wat je voelt. Zo kun je samen naar een oplossing zoeken.

Blijf altijd professioneel

Je hoeft niet met elke persoon vrienden voor het leven te zijn, dus ook met je collega's niet. Je kunt gewoon niet elkaars type mensen zijn en dat is helemaal oké. Wel is het superbelangrijk dat je altijd professioneel blijft en respectvol met anderen omgaat. Ook vervelende personen die je dagelijks op je werk moet zien.

Bespreek het met je baas

Dit voelt misschien alsof je een beetje aan het klikken bent, maar als jou echt iets dwarszit dan kun je dit altijd bespreken met je baas. Geef aan dat je je niet prettig voelt en bang bent dat het je werk in gevaar gaat brengen. Je hoeft je baas niet als therapeut te zien, maar het kan wel helpen om met iemand anders erover te praten. Jouw baas wil uiteindelijk het liefst dat alles soepeltjes verloopt.

Stel je grenzen en leg je erbij neer

Je kunt van alles geprobeerd hebben, kopjes koffie, outfit complimenten of het delen van je favoriete snoepjes: niets lijkt te werken. Jij en je collega liggen elkaar gewoon absoluut niet. Misschien wordt de reden hiervan nooit bekend, maar ga jezelf in ieder geval niet voorbij en stel je grenzen. Je hoeft niet wekenlang te blijven proberen. Lukt het samenwerken niet? Leg je er dan bij neer en move on.