Financieel onafhankelijk worden: 5 x zo creëer je een goede buffer
Geld is niet het belangrijkste in het leven, maar het is wel fijn om genoeg centjes te hebben. Het liefst wil je niet je hele leven afhankelijk zijn van een part- of fulltimebaan. Alleen hoe word je financieel onafhankelijk? Het is niet easy, maar met deze tips van een geldcoach maak je wel een goede start naar een toekomst vol vrijheid.
Lees ook: Met deze hacks bespaar je bakken met geld op je boodschappen
Wanneer ben je financieel onafhankelijk?
Financieel onafhankelijk word je natuurlijk niet zomaar. Dat duurt altijd wel een aantal jaar. Het verschilt daarnaast ook per persoon, wanneer iemand financieel onafhankelijk is. Het hangt namelijk af van verschillende dingen: de leeftijd waarop je financieel onafhankelijk wil zijn, wanneer je actief begint met sparen en hoe lang je verwacht te leven als financieel onafhankelijke. Vervolgens moet je weten, hoeveel je jaaruitgaven zijn. Om financieel onafhankelijk te zijn, heb je 25 keer je jaaruitgave nodig. Dat is een hoop geld!
Toch lukte het TikTokker en geldcoach Rachel Covert om op 36-jarige leeftijd met pensioen te gaan. Dat klinkt als een droom voor velen. Daarom probeert Rachel mensen een handje te helpen en deelt ze graag wat financiële tips.
1. Houd de uitgaven duidelijk
Probeer allereerst je uitgaven duidelijk te houden. Je moet goed weten, waar je geld naartoe gaat. Alleen dan kun je het financiële leven opbouwen, waar je van droomt. Aan de Engelse Metro vertelt Rachel onder andere dat ze voor een langere periode in hetzelfde huis woonde. Op deze manier wist ze precies hoeveel het kostte. Kijk niet alleen naar wat je hebt uitgegeven, maar ook wat er maandelijks van je rekening gaat. En kijk dan echt naar alles: de boodschappen, kleding, geplande vakanties, whatsoever.
2. Focus op groei van inkomen
Ondertussen is het ook belangrijk, dat je je focust op de groei van je inkomen. Als je denkt dat je er recht op hebt, vraag dan gerust om een loonsverhoging of promotie. Rachel vertelt: “Je moet aantonen dat je het extra geld verdient en dat doe je waarschijnlijk al. Het is nu een kwestie van bewijzen.” Vergeet ook niet rond te kijken op de vacaturesites. Je weet nooit wanneer je een andere, passende baan tegenkomt met nóg hoger salaris. Al gaat het bij een baan natuurlijk ook om hoe je je voelt binnen het bedrijf. Ga niet puur op het geld af. Vraag jezelf af: waar wil je werken tot je (hopelijk vroege) pensioen?
3. Heb een sterke, positieve mindset
Zoals eerder gezegd duurt het vaak jaren voor je financieel onafhankelijk bent. In het geval van Rachel duurde het veertien jaar. Houd daarom wel een sterke, positieve mindset. Het is namelijk niet onmogelijk, als je je ervoor inzet! Stel voor jezelf goed vast, waarom je dit wil en focus je op je doelen.
4. Beleggen!
Nee, we hebben het nu niet over het beleggen van broodjes, maar natuurlijk het beleggen in bedrijven. Wel even een warning: dit is een risico. Toch helpt investeren erg veel bij het opbouwen van een grotere, financiële buffer. Al gaat het om kleine bedragen over een langere periode. Rachel adviseert om bijvoorbeeld te beginnen met beleggen in goedkope indexfondsen. Lees jezelf wel echt goed in!
5. Doe waardevolle aankopen
Tot slot kun je ook letten op je aankopen. Zorg dat je alleen waardevolle aankopen doet, wanneer je bezig bent om financieel onafhankelijk te worden. Ga je de aankoop over een aantal jaar nog steeds gebruiken of ben je het dan vergeten? Wees streng naar jezelf. Dit gaat ook over dagelijkse aankopen. Waarom uiteten gaan als je ook een simpele maaltijd kan koken? En is die ene Starbucks-koffie echt nodig? Door bepaalde uitgaven te skippen, houd je gegarandeerd meer geld over. En zo kun je dat dan weer uitgeven aan bijvoorbeeld kleding van goede kwaliteit, die een stuk langer meegaat dan de kleding uit fast fashion-winkels.