Verliezen we onze sociale skills door sociale media?

Lifestyle door Linde

Sociale media. Het verbindt mensen van over de hele wereld met elkaar. Je ziet dingen die je anders nooit had gezien. Een geweldig concept, zou je denken. Toch heeft sociale media een keerzijde. Is het mogelijk dat we door sociale media, ondanks de naam, onze sociale skills verliezen?

Lees ook: Waarom is er zo’n sterk verlangen naar vroeger?

Liever sociale media dan een sociale bijeenkomst

Volgens onderzoek van een socioloog nam het aantal adolescenten dat bijna elke dag vrienden ontmoet tussen 2000 en 2015 af. Dit nam niet een beetje af, maar met maar liefst 40 procent. Mensen spreken veel minder af met elkaar en in plaats daarvan, zitten ze op sociale media. We hebben uren kletsen omgeruild voor uren achter een scherm zitten. Hij deed een onderzoek waarop 1700 reacties kwamen. Hieruit bleek dat jongeren met een schermtijd van twee uur of hoger, twee keer zoveel kans hebben om sociaal geïsoleerd te raken. Dat houdt in dat iemand weinig tot geen betekenisvolle relaties heeft. Dit onderzoek kwam uit 2018. Tegenwoordig vinden we twee uur schermtijd weinig en is de gemiddelde schermtijd per dag wel zes tot zeven uur. Het lijkt net alsof we liever sociale media gebruiken dan naar een sociale bijeenkomst gaan.

Online contact is geen vervanging

Online heb je misschien wel 300, 400 of 500 volgers die jij terug volgt. Je kent ze, spreekt eens in de zoveel tijd met ze via een appje en ziet foto’s van hun levens. Dit is toch ook een vorm van sociaal zijn? Waarom voelt het niet hetzelfde? Verschillende onderzoeken tonen aan dat sociale media geen vervangende rol zijn voor echte sociale banden. Het tast sociale skills aan omdat we ervaring in non-verbale communicatie verliezen. Hierdoor is het moeilijker mensen hun lichaamstaal te begrijpen.

Eenzaamheid

Als gevolg van minder sociale skills, maken mensen moeilijker vrienden. We komen minder in contact met elkaar. Dit leidt tot meer eenzaamheid en depressie. Wanneer je aan eenzaamheid denkt, denk je waarschijnlijk aan ouderen. Het is bijna niet te geloven, maar jongeren voelen zich vaker eenzaam dan ouderen. Volgens onderzoek van het EenVandaag Opiniepaneel, blijkt dat vier op de tien jongeren zich tenminste één keer per week eenzaam voelen. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat één op de tien oudere eens in de week zich eenzaam voelt.

Put yourself out there

Herken jij jezelf hierin, maar wil jij je social skills verbeteren? Zoek dan mensen op. Ga op een groepssport, vereniging of iets anders wat je leuk lijkt. Door minder bezig te zijn met sociale media en mensen op te zoeken, worden je sociale vaardigheden vanzelf beter. Het is natuurlijk ook gezellig om meer mensen te leren kennen en vrienden te maken. Je mentale gezondheid zal je ook bedanken.