Waarom is er zo’n sterk verlangen naar vroeger?

Psyche & spiritualiteit door Claire

Vintage shoppen, oude platen beluisteren en heel graag oude foto’s en filmpjes willen bekijken. We verlangen soms veel naar vroeger. Dit heeft alles te maken met nostalgie. Waarom voelen we dit en wat doet het met je?

Beter en veiliger

Als je terugdenkt aan vroeger verlang je waarschijnlijk naar een tijd waarin alles ‘beter en veiliger’ was. Geen telefoons, geen social media, een leven waarin er voor jou geen zorgen bestonden. Dit wordt ook wel een ‘reminiscence bump’ genoemd. Dit is het effect dat volwassenen de jaren van hun eigen jeugd heel goed herinneren en hier een warm en fijn gevoel aan koppelen. Dit heeft te maken met nostalgie.

Nostalgie

Nostalgie is een ontsnappingsroute voor wie even genoeg heeft van het heden: de realiteit, prestatiedrang of kopzorgen. Het geeft emotionele steun en vertrouwen in betere tijden die er aankomen, omdat het vroeger ook zo goed was. Dit zag je goed in tijden van corona. Toen we allemaal dachten aan de tijd dat we bij elkaar kwamen en samen waren. Dat moest, als het allemaal over was, in het kwadraat! Het geeft een geruststelling.

Gevolgen van nostalgie

Wanneer je nostalgie voelt, gebeurt er veel in je brein. Het vergroot je welzijnsgevoel, het geeft je energie, optimisme, creativiteit en inspiratie en gevoelens van jeugdigheid. Ook moedigt het je aan om risico’s te nemen en doelen na te jagen. Vet veel voordelen dus.

Goede herinneringen aan vroeger

Je schuilt dus even naar een plek van vertrouwdheid. Eigenlijk best apart. Was alles dan zo goed toen je jong was? Je had toch ook huiswerk, kinderen die niet aardig tegen je waren of misschien last van onzekerheden? Waarom denk je zo graag aan deze tijd terug? Uit onderzoek blijkt dat de ‘reminiscence bump’ vooral van toepassing is voor goede en gelukkige herinneringen. Ongelukkige en vervelende momenten van vroeger stoppen we weg. Alsof we er een eigen, geromantiseerde jeugd van maken. Dit zie je ook terug in het moederschap. Er wordt ook wel gezegd dat ‘als herinneringen van mensen trouw bleven aan het origineel, zouden de meeste vrouwen nooit meer dan een kind willen’. Het heeft dus ook een evolutionair voordeel.

Jongere zelf

Als je terugdenkt aan vroeger, kom je in contact met je jongere zelf. Gebeurtenissen en dingen uit je verleden hebben je gevormd en gemaakt tot wie je nu bent. Het is onderdeel van jezelf, blijf hier dus maar fijn aan terugdenken. Het doet je vast goed. Sla er alleen niet in door. Je leeft in het nu en het verleden ligt achter je. Romantiseer de tijd die is geweest niet te veel. Bekijk dat oude filmpje van vroeger met je oma weer eens of zing mee met dat oude lied, maar ga daarna weer verder. Het leven nu is veels te mooi om alsmaar aan vroeger te denken.

Lees ook: Romantiseer jij het verleden te veel? Zo stop je ermee

Bron: nationalgeographic.nl | bedrock.nl Beeld: istockphoto.com