De lekkerste cocktailtrends voor de zomer van 2024

Eten door Claire

Om jezelf op een warme zomerse dag eens goed te verwennen is een cocktail een heerlijk drankje. Wie weleens naar een menukaart van een fancy terrasje heeft gekeken, weet waarschijnlijk: er is heel veel keus. Van de classic Mojito tot de Starship Raspberry en de Pornstar Martini. Voor deze zomer zijn de volgende cocktails trending, zo hoef je straks niet een uur te bedenken wat je neemt. Geen zin om veel uit te geven? Maak ze dan lekker thuis.

De lekkerste cocktailtrends voor de zomer van 2024

Weinig tot geen alcohol

Laag in alcohol tot geen alcohol in drankjes is één van de dranktrends van 2024. Een paar jaar geleden was het slechts een klein deel van de menukaart, maar de mocktails nemen meer ruimte in. Niet alleen de mocktails, ook alcoholvrije mixdrankjes zoals gin-tonics en spritzers zijn populair. Nog meer keuze dus.

Koffie

Op een heerlijk zonnig terras zin in een lekker drankje, maar je koffie van de dag nog niet gehad? Dat combineer je gewoon. Wie al fan is van de Espresso Martini, heeft deze zomer meer keuze. Denk aan de Espresso Old Fashioned met espresso en whisky, de Coffee Negroni met espresso en Campari of de Carajillo op basis van Licor 43. Probeer het eens uit, de smaak en ingrediënten van de koffie geven je meteen een oppepper voor de rest van de dag of avond. En weer door!

Hartig

Niet zo’n zoetekauw en meer een liefhebber van hartig? Dan zijn de hartige cocktails wellicht iets voor jou. Cocktailliefhebbers willen iets anders dan zoete en bittere smaken op drankenkaarten en nuttigen naast de bestaande Bloody Mary en Dirty Martini nu ook hartige cocktails die geïnspireerd zijn op een gerecht. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van fat washing. Een cocktailtechniek die een hartige smaak aan sterke drank toevoegt. Daar komen de gekste smaken uit: gin met sesamolie, de zalm Martini of de Caprese Martini die smaakt naar de salade met tomaat en mozzarella. Misschien niet echt een fris, licht drankje voor op het terras, maar zie het als een voorgerecht waar je van nipt en geniet zonder vol te raken. Het is maar net waar je van houdt.

Pittig

Zoals eerder genoemd zijn cocktailliefhebbers toe aan nieuwe, interessante smaken. Een voorbeeld daarvan is de swicy, een combinatie van sweet en spicy (zoet en pittig). Een gewaagde en intense smaakcombinatie die niet voor iedereen is weggelegd. Toch benieuwd? Maak of neem dan een Jalapeño Margarita met tequila, cointreau, limoensap en japaleño pepers of de Komkommer Wasabi Martini met gin, komkommer, wasabi, siroop en limoensap.

Uiteraard heb je ook gewoon keuze uit de bekende cocktails zoals de Pornstar Martini of de Pina Colada, als de aparte nieuwe smaken niets voor jou zijn. Je moet tenslotte wel blijven genieten. Proost!

Lees ook: Terrasbelasting: wat is dat?

Bron: horecarama.nl | hospitalityinsights.ehl.edu Beeld: istockphoto