Terrasbelasting: wat is dat?
Zodra de zon schijnt zijn we vaak buiten te vinden. Op het terras worden de drankjes helaas alleen maar duurder, en dat komt door terrasbelasting.
Wat is terrasbelasting?
Ondernemers binnen de horeca betalen een bepaald bedrag aan de gemeente als zij een terras bezitten. Dit is een vergunning die verplicht is als je horeca-activiteiten op openbare grond wilt gaan uitvoeren, oftewel: om het terras te kunnen exploiteren. De drankjes die steeds duurder worden hebben onder andere te maken met de verhoogde belasting. Maar wat merk je er precies van als gast?
Dubbel en dwars
In veel steden in Nederland is de terrasbelasting in 2024 verhoogd. Terraseigenaren in het centrum van Amsterdam betalen nu zo ongeveer 107 euro aan belasting per vierkante meter terras volgens de NOS. Waar eigenaren met een groot terras voorheen uitkwamen op een bedrag rond de 10.000 euro per jaar aan deze belasting, mogen zij nu meer dan 20.000 euro per jaar aftikken aan de gemeente. Deze belasting is in een korte tijd zo hoog geworden als gevolg van de coronapandemie: het plan was eerst om het bedrag geleidelijk te gaan verhogen, maar door het tijdelijk afschaffen van de terrasbelasting tijdens de COVID-19 jaren stijgt de belasting in één keer heel erg fors. Of horeca-ondernemers dit kunnen blijven betalen, is nog maar de vraag. Wel weten we dat er tijdens de pandemie veel horeca failliet is gegaan.
Andere steden
Niet alleen in Amsterdam betalen horeca-ondernemers belasting voor hun terras, maar in heel veel gemeentes. Nu is het alleen niet altijd zo hoog als onze hoofdstad: in Utrecht betaald de horeca-eigenaar 58 euro per vierkante meter en in Rotterdam zijn de eerste vijftig vierkante meters van het terras belastingvrij. Omdat steden en gemeenten zelf mogen bepalen hoeveel terrasbelasting ondernemers moeten betalen, mogen zij ook zelf weten of de ondernemerd deze belasting überhaupt zullen moeten betalen. Zo is het in Den Haag en Lelystad zo dat er geen terrasbelasting wordt gevraagd.
Als terrasgast
Dat de belasting voor horeca-ondernemers steeds hoger wordt, daar heb jij als consument nog niet zo veel mee te maken. Toch merk je hier steeds vaker effecten van: de drankjes worden steeds duurder en duurder. Ondernemers zullen hun prijzen moeten verhogen om de belasting te kunnen blijven betalen, wat uiteindelijk met de portemonnee van de consument te maken zal hebben. Ook sportverenigingen moeten deze belasting betalen, dus is de kans groot dat als de belasting hoger wordt, je meer contributie zal moeten gaan betalen om deze kosten te kunnen dekken voor de club.