Joost Klein geeft het Songfestival de middelvinger

Media door Alyssa

Joost Klein heeft tijdens zijn eerste optreden in het buitenland keihard uitgehaald naar het Eurovisie Songfestival. In Vancouver, Canada, schreeuwde hij vanaf het podium "fuck Eurovision" en dat is nu natuurlijk terug te zien op sociale media.

Eerst zwijgen nu toch wel spreken

Joost Klein werd een paar weken geleden gediskwalificeerd voor het songfestival en dit is de eerste keer dat hij er openlijk wat over zegt. Vorige week in Enschede hield hij nog wijselijk zijn mond erover. Destijds zei hij alleen: "Ik weet dat iedereen wacht tot ik iets ga zeggen, maar ik zeg alleen liefde". Ook postte hij op Instagram: "Love always wins". Hmm, guess not! 

De tekst gaat verder onder de beelden van Joost. 

@eurovisionflare

Europapa hits different in Canada

Toch ook wat leuk nieuws: zelfs in Canada gaan ze los op Joost zijn megahit Europapa. In andere video's zie je het publiek helemaal meezingen met het nummer. Niet zo gek, want zijn track staat wereldwijd hoog in de Spotify hitlijsten.

Diskwalificatie Songfestival

Even een kleine recap voor wie het gemist heeft: Joost Klein is de eerste artiest ooit die gediskwalificeerd is voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Hoe dit kon gebeuren? Nou, schijnbaar heeft hij na zijn optreden in de tweede halve finale een cameravrouw bedreigd. Althans, dit beweerde de vrouw, die vervolgens aangifte deed. Volgens zijn advocaat had Klein haar camera alleen weggeduwd en was er geen sprake van bedreiging. AVROTROS, die met hem in Malmö was, vond de diskwalificatie 'buitenproportioneel'. Drama alom dus!

Rechtszaak tegen Joost Klein

En alsof dat nog niet genoeg is, moet Joost in juni ook nog voor de rechtbank verschijnen. Toch blijft zijn Zweedse advocaat optimistisch over de uitkomst van het onderzoek van de politie. "Ik weet zeker dat als de politie goed onderzoek doet, hij niet zal worden vervolgd."

Ook S10 vindt Songfestival sfeer onprettig

Joost is trouwens niet de enige artiest met een vervelende ervaring tijdens het Eurovisie Songfestival. Zangeres S10, die in 2022 Nederland vertegenwoordigde met De Diepte, heeft ook een pittige tijd achter de schermen gehad. In een video van RTL Boulevard vertelt S10 dat de sfeer achter de schermen "echt heel heftig" was en dat haar persoonlijke grenzen vaak niet werden gerespecteerd. Stien de Hollander, zoals S10 echt heet, benadrukt dat ze het niet alleen maar negatief vond, maar dat er wel dingen zijn gebeurd die ze als onprettig heeft ervaren. "Het Songfestival is wel echt heel heftig. Mensen willen constant iets van je. Iedereen trekt aan je. Dat heeft bij mij echt zijn tol geëist. Ja, dat was wel heftig voor mij."

Lees ook: Steeds meer details over incident met Joost Klein: 'Hij begon zich meteen te verontschuldigen'