Waarom de één sneller veroudert dan de ander
Zo oud mogelijk worden, maar tegelijkertijd nog jong blijven voelen, willen we allemaal. Er speelt van alles mee in het verouderingsproces. Hoe snel of langzaam je veroudert is namelijk voor een deel al bepaald toen je geboren werd. Maar hoe zit dit dan precies? Wij leggen je het uit.
Mooi oud worden
De een lijkt op hun zestigste nog fris en jong terwijl bij de ander de ene rimpel na de andere komt. Hoe snel je oud wordt heeft vooral te maken met je leefstijl. Wanneer je een gezonde leefstijl hebt heb je vaak een biologisch jongere leeftijd. Maar er is nog meer. In ons lichaam zit namelijk iets heel kleins dat ervoor zorgt dat je sneller of trager veroudert. We hebben het over telomeren. Maar wat zijn dat? In ons lichaam zitten chromosomen en deze bestaan weer uit DNA. Aan het uiteinde van je chromosomen zitten weer beschermingskapjes en deze heten telomeren.
Telomeren en verouderen
Je kunt telomeren eigenlijk vergelijken met schoenveters. Bij een schoenveter zit namelijk ook aan het einde een beschermingskapje. Dat zorgt ervoor dat je veters niet gaan rafelen. Bij je geboorte zijn je telomeren het langst. Maar op het moment dat cellen gaan delen of vernieuwen, dan worden ze korter. Dat is zeker niet erg, want er zit geen genetische informatie in je telomeren. Toch kunnen na een tijdje de chromosomen beschadigd raken en daardoor kunnen cellen stoppen met delen. Een cel vernieuwd zich niet meer en gaat dood. Hierdoor krijgen we dus die rimpels. Gelukkig kun je dit proces vertragen door je levensstijl zo gezond mogelijk te houden. Toch spelen erfelijke genen ook een grote rol. De een wordt namelijk met langere telomeren geborden dan de ander.
Vertragen
Door stress kan onze biologische leeftijd sneller toenemen, met als gevolg dat we ook sneller grijs worden. Kijk maar eens om je heen. Mensen die goed met een stressvolle situatie om kunnen gaan, zien er gemiddeld minder oud uit. Gelukkig kun je je verouderingsproces vertragen door te letten op hoe je leeft. Eet bijvoorbeeld een stukje gezonder, beweeg voldoende, vermijd stress en laat sigaretten links liggen. Voldoende slaap is ook erg belangrijk. Oh ja en vitamine A, deze stimuleert namelijk niet alleen de aanmaak van nieuwe huidcellen, maar ruimt ook vrije radicalen op. Ook Vitamine C zorgt voor de aanmaak van collageen. Op deze manieren kun je je hart een stuk gezonder maken. Wie weet zie jij er straks op je 70e nog hartstikke jong uit.