Dit zijn de beste manieren om voor je mentale gezondheid te zorgen als je ouder wordt
Ouder worden hoort bij het leven. We groeien, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Wanneer we ouder worden gaan we op een andere manier met onze fysieke gezondheid om en dit zouden we eigenlijk ook meer moeten doen voor onze mentale gezondheid. Dit zijn de beste manieren om voor je mentale gezondheid te zorgen als je ouder wordt.
Lees ook: Overspannen of burn-out? Dit zijn de grote verschillen
Ouder en wijzer
Ouder worden is in zekere zin erg goed voor je mentale gezondheid. Doordat je meer levenservaring hebt, kun je vaak beter omgaan met bepaalde dingen. Je hebt het al eerder meegemaakt, dus heb je al manieren ontwikkeld om ermee te dealen. Je bent ouder en wijzer geworden door de jaren heen en die levenservaring heeft voordelen voor je mentale gezondheid. Toch heerst er ook een stigma over ouder worden en mentale gezondheid. Zo wordt er gedacht dat het onmogelijk is om je mindset te veranderen of nieuwe gewoontes op te pakken op een latere leeftijd. Maar dit is juist niet waar. Sommige mensen leren de belangrijkste skills pas op een latere leeftijd. Het is nooit te laat om te beginnen met zorgen voor je geestelijke gezondheid.
Zorgen voor je mentale gezondheid
Voor je mentale gezondheid zorgen is voor iedere leeftijd dus belangrijk, maar hoe pak je het aan als je er pas op een latere leeftijd mee begint? Dit zijn de drie beste manieren.
Mentale en fysieke gezondheid gaan hand in hand
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar je fysieke gezondheid goed onderhouden is goed voor je mentale gezondheid. Fysiek actief zijn heeft veel voordelen voor je mentale gezondheid. Zo kan het helpen bij het bestrijden en voorkomen van depressie en anxiety, maar het kan ook voorkomen dat je geheugen achteruit gaat. Zorg er daarom voor dat je dagelijks beweegt. Dit kun je op allerlei manieren doen. De beste manier is er een die je leuk vindt om te doen. Als het een sociale activiteit is krijg je bonuspunten!
Onderhoud je sociale contacten
Naast fysieke activiteit is het onderhouden van sociale contacten cruciaal voor je mentale gezondheid. Wanneer we ouder worden komen we vast te zitten in een soort routine. Je gaat naar je werk, komt thuis, doet de nodige dingen in het huishouden en gaat slapen. Ook als je een partner en/of kinderen hebt, kun je het gevoel krijgen dat je eenzaam wordt. Je zit vast in dezelfde routine met dezelfde mensen iedere dag (niks tegen je partner en/of kinderen natuurlijk). Om jezelf uit deze routine te sleuren is het goed om je sociale contacten te onderhouden. Vrienden hebben is zo belangrijk, voor iedere leeftijd!
Wees niet bang om om hulp te vragen
Er heerst nogal een stigma als het gaat over hulp vragen voor je mentale gezondheid. De jongere generaties doen het steeds meer. Generatie Z en Millennials voelen zich tegenwoordig vrijer om over het onderwerp te praten, deels door sociale media. Maar als je wat ouder bent, kan dit stigma ervoor zorgen dat hulp zoeken een enorme drempel is. Ook binnen de jongere generaties heeft het stigma nog effect. In sommige gevallen is het zoeken van (professionele) hulp de beste manier om voor jezelf te zorgen. Laat je dus vooral niet tegenhouden door anderen. Als er iets mis is met je fysieke gezondheid ga je naar de dokter, behandel je mentale gezondheid net zo.
Lees ook: Dit is waarom je droomt over mensen die je al een tijd niet hebt gezien